Последни новини
Home / Законът / Съдии и прокурори в един глас към парламента: „Досиета“ на съсловните организации, вместо на масоните? Абсурд!

Съдии и прокурори в един глас към парламента: „Досиета“ на съсловните организации, вместо на масоните? Абсурд!

Defakto.bg

Сдружаването на съдии, прокурори и следователи в съсловни организации за защита на професията е законно и публично, а създаването на изрични „досиета“ на членовете им е в разрез с гарантирани от Конституцията права и свободи. Това заявяват в безпрецедентно общо обръщение към 43-о Народно събрание три съсловни организации – Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите.

Поводът са скандални промени в Закона за съдебната власт, предложени от депутати и одобрени от правната комисия на НС. Миналия четвъртък, след като категорично отхвърли искането на правосъдното министерство магистратите да декларират членство в масонски и други тайни общества и непублични организации, правната комисия задължи съдиите, прокурорите и следователите да пишат дексларации в коя съсловна организация членуват. А във ВСС ще се води специален регистър за това. Предложението бе пламенно защитено от Четин Казак от ДПС, според когото съдийското самоуправление вещае апокалипсис и трябвало да е ясно кой диктува решенията на общите събрания. Депутатът дори не скри, че на прицел е основно Съюзът на съдиите.

В навечерието на влизането на поректозакона в пленарна зала, три съсловни организации заедно дават отпор на тези идеи, което им прави чест.

Ето пълният текст на обръщението им:

„Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към Вас, като Ви призоваваме да не подкрепите при второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт предложението, одобрено от Правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации.

Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права, гарантирани съответно в чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията на Република България. Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от нормата на чл. 217, ал. 1 от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване. Това е така, защото от факта на членство в професионална организация произтича задължение за съответния магистрат да декларира същото.

Намираме, че се явява лишено от легитимно основание оправомощаването на Висшия съдебен съвет да събира и съхранява информация за членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации. Съхраняването на такава информация от държавен орган има своя смисъл само ако това е свързано с изпълнението на функциите му. Наличието или липсата на членство на определен магистрат в съсловна организация няма отношение към нито една от възложените от Конституцията и ЗСВ кадрови и дисциплинарни правомощия на ВСС, доколкото принадлежността към съсловна организация не следва да се отчита при атестирането, повишаването или дисциплинарното наказване на съдиите, прокурорите и следователите. Достъпът от страна на Висшия съдебен съвет до информация за членския състав на съсловните организации създава предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати в зависимост от това дали те принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват.

При отхвърлянето от страна на Правната комисия на предложенията на вносителя на законопроекта да се счете за несъвместимо с упражняването на магистратска професия на членство в организации, засягащи независимостта на съдебната власт и следващото от него задължение за деклариране на такова членство, създаването на задължение за деклариране на членство в създадени в съответствие със закона и регистрирани надлежно професионални организации създава впечатление, че законодателят счита такова членство за укорима дейност, нуждаеща се от допълнително регулиране чрез създаване на задължения за членовете им.

С оглед на изложеното Ви призоваваме да не приемате визирания текст, одобрен от Правната комисия, според който членството на съдии, следователи и прокурори в организации, създадени за защита на професионалните им права ще е обстоятелство, подлежащо на деклариране пред Висшия съдебен съвет.

ОТ ИМЕТО НА:

СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ: АТАНАС АТАНАСОВ

 БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ: БОГДАНА ЖЕЛЯВСКА

 АСОЦИАЦИЯ НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ: ЕВГЕНИ ИВАНОВ

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.