Последни новини
Home / Законът / Съдии и прокурори в един глас към парламента: „Досиета“ на съсловните организации, вместо на масоните? Абсурд!

Съдии и прокурори в един глас към парламента: „Досиета“ на съсловните организации, вместо на масоните? Абсурд!

Defakto.bg

Сдружаването на съдии, прокурори и следователи в съсловни организации за защита на професията е законно и публично, а създаването на изрични „досиета“ на членовете им е в разрез с гарантирани от Конституцията права и свободи. Това заявяват в безпрецедентно общо обръщение към 43-о Народно събрание три съсловни организации – Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите.

Поводът са скандални промени в Закона за съдебната власт, предложени от депутати и одобрени от правната комисия на НС. Миналия четвъртък, след като категорично отхвърли искането на правосъдното министерство магистратите да декларират членство в масонски и други тайни общества и непублични организации, правната комисия задължи съдиите, прокурорите и следователите да пишат дексларации в коя съсловна организация членуват. А във ВСС ще се води специален регистър за това. Предложението бе пламенно защитено от Четин Казак от ДПС, според когото съдийското самоуправление вещае апокалипсис и трябвало да е ясно кой диктува решенията на общите събрания. Депутатът дори не скри, че на прицел е основно Съюзът на съдиите.

В навечерието на влизането на поректозакона в пленарна зала, три съсловни организации заедно дават отпор на тези идеи, което им прави чест.

Ето пълният текст на обръщението им:

„Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към Вас, като Ви призоваваме да не подкрепите при второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт предложението, одобрено от Правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации.

Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права, гарантирани съответно в чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията на Република България. Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от нормата на чл. 217, ал. 1 от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване. Това е така, защото от факта на членство в професионална организация произтича задължение за съответния магистрат да декларира същото.

Намираме, че се явява лишено от легитимно основание оправомощаването на Висшия съдебен съвет да събира и съхранява информация за членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации. Съхраняването на такава информация от държавен орган има своя смисъл само ако това е свързано с изпълнението на функциите му. Наличието или липсата на членство на определен магистрат в съсловна организация няма отношение към нито една от възложените от Конституцията и ЗСВ кадрови и дисциплинарни правомощия на ВСС, доколкото принадлежността към съсловна организация не следва да се отчита при атестирането, повишаването или дисциплинарното наказване на съдиите, прокурорите и следователите. Достъпът от страна на Висшия съдебен съвет до информация за членския състав на съсловните организации създава предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати в зависимост от това дали те принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват.

При отхвърлянето от страна на Правната комисия на предложенията на вносителя на законопроекта да се счете за несъвместимо с упражняването на магистратска професия на членство в организации, засягащи независимостта на съдебната власт и следващото от него задължение за деклариране на такова членство, създаването на задължение за деклариране на членство в създадени в съответствие със закона и регистрирани надлежно професионални организации създава впечатление, че законодателят счита такова членство за укорима дейност, нуждаеща се от допълнително регулиране чрез създаване на задължения за членовете им.

С оглед на изложеното Ви призоваваме да не приемате визирания текст, одобрен от Правната комисия, според който членството на съдии, следователи и прокурори в организации, създадени за защита на професионалните им права ще е обстоятелство, подлежащо на деклариране пред Висшия съдебен съвет.

ОТ ИМЕТО НА:

СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ: АТАНАС АТАНАСОВ

 БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ: БОГДАНА ЖЕЛЯВСКА

 АСОЦИАЦИЯ НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ: ЕВГЕНИ ИВАНОВ

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.