Последни новини
Home / Законът / ВСС помилва Янева с понижение в ранг

ВСС помилва Янева с понижение в ранг

Defakto.bg

Единодушно, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет наказа Владимира Янева с една от най-леките санкции – понижение в ранг за 3 г. На практика това означава през този срок тя да получава с трийсетина лева по-ниска заплата.

Преди това колегията със 7 на 4 гласа отхвърли предложението Янева да бъде уволнена. “За” гласуваха само Соня Найденова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова от опозицията и Галя Георгиева от мнозинството във ВСС. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не участва в гласуването – заради ради принципното убеждение, че онзи, който е поискал наказание, не може да участва при решаването му.

Както De Facto Legal писа, дисциплинарният състав на Янева се беше разделил за наказанието – Даниела Костова и Каролина Неделчева предлагаха понижение в ранг, Галя Георгиева – уволнение.

Това е първото и единствено наказание за поредицата шумни скандали в Софийския градски съд – “неслучайното” разпределение на делата, манипулирането на протоколи, залежаването на преписки, избирателният подход към отделни казуси и т.н, и т.н. Стигна се обвиненията на френския посланик за “гнилите ябълки” в Темида, после гръвнаха скандалите “Червей” и “Двете каки”. През март ВСС напълно оправда заместничката на Янева Богдана Желявска за батаците в СГС. Сега бившият председател на съда е наказана за нарушения на принципите за грижливо управление, спазване на случайното разпределение на делата, наблюдение върху дейността на магистратите.

На практика обаче Янева вече търпи далеч по-тежко наказание – от пролетта тя е отстранена от системата като магистрат до приключване на наказателното поризводство за “Червей” срещу нея. През това време съдийката не работи, не решава дела и не получава заплата. Днес тя не пожела лично да се защити пред ВСС.

About De Fakto

Проверете също

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния …

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.