Последни новини
Home / Законът / Край! Парламентът отхвърли кариерните бонуси за ВСС и Инспектората (обновена)

Край! Парламентът отхвърли кариерните бонуси за ВСС и Инспектората (обновена)

Defakto.bg

Яростен отпор на съдийското самоуправление

Въпреки дружните усилия на ДПС, БСП и Емил Димитров-Ревизоро от патриотите парламентът отхвърли предложението членовете на Висишя съдебен съвет да бъдат награждавани с кариерни бонуси.

От 126 гласували, „за” бяха едва 30, „против” 44, „въздържали се” 52.

Така оптимистично започна обсъждането и приемането на пакета от промени в Закона за съдебната власт, изготвени от Министерството на правосъдието и внесени от МС. Техен акцент са съдийското самоуправление и децентрализацията на прокутурата – същностни елементи за съдебната реформа.

Опасността кариерните бонуси да минат ситото на пленарната зала обаче бе реална – в правна комисия тя бе отхвърлена на косъм.

Темата е стара и конфликтна –  и предишният ВСС се бореше за бонуси и те дори влязоха в закона, но отпаднаха след президентско вето. Сега проектът предлага ясно да се запише, че след изтичането на мандата им, изборните членове на ВСС се връщат на длъжностите си като съдии, прокурори и следователи, заемани преди избора. А след възстановяването да бъдат атестирани по методика, приемана от самия съвет, за да могат веднага да се включат в конкурси за повишение. Същите са и правилата за главния инспектор и съдебните инспектори. Досега се предвиждаше те се връщат на „не по-ниска от заеманата длъжност”. Новите текстове слагат край на разнобоя и на идеята за кариерен бонус. Още повече, че членовете на ВСС вече бяха възнаградени от парламента с едни от най-високите заплати в държавата – те вземат колкото председателите на двете върховни съдилища и главиня прокурор, близо 7000 лв. Сега същото възнаграждение се дава и на главния инспектор, като подчинените му ще вземат 90 % от тази заплата.

Кого обслужвате?

Емил Димитров-Ревизоро от патриотите и Чавдар Георгиев от БСП бяха предложили абсолютно идентични текстове, според които изборните членове на ВСС и инспекторите трябва да се възстановяват на длъжност, с една степен по-висока от предишната, сиреч в по-горен орган на съдебната власт.

Ревизоро представи аритметика: общо членовете на ВСС са 25, като един, Камен Ситнилски, почина, а правилото не касае „тримата големи” – Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров. Остават 21 изборни членове, 5 от тях са висши магистрати, един – Светла Петкова дори кандидат-пенсионер. Тези петима няма да се ползват от бонуси – няма накъде да растат. За това промените щели да засегнат 13 човека. А в прочита на Ревизоро, без поправката, те щели да бъдат понижени. Защото някои от тях преди да отидат във ВСС били административни ръководители (всъщност, само двама – Димитър Узунов, бивш шеф на райониня съд в Сандански и Елка Атанасова, която бе окръжен прокурор на Благоевград). „Предложението е тези 13 човека като се върнат и техните места вече са заети, да бъдат сложени на най-нисшата позиция в по-горна инстанция. Не е бонус. Това е справедливост и следващите от ВСС да знаят, че няма да спре кариерата им. Нека не слагаме хора, които предварително знаят, че са обречени и ще бъдат наказани”, убеждаваше Ревизоро.

„Единомислието навежда на мисълта за общ генезис и автор, кой ги написа? Оставам с впечатлението, че касаят един човек”, репликира Петър Славов от реформаторите. И напомин, че много магистрати са нарекли бонусите създаване на съдебна номенклатура – без оглед какво е правил един член на ВСС в предни години, автоматично получава повишение. „Текстът е опасен, ще създаде напрежение сред магистратите и впечатление за богопомазани. Не е вярно, че ще бъдат понижени, връщат се на позицията, от която са били избрани, както и народните представители. Нека щом са толкова добри, да се явят на конкурс”, призова Славов.

Не мина, разбира се, без слово на Четин Казак от ДПС, който подхвана любимия си лайтмотив за завистта в магистратските редици. „Ярко доказателство за психологията на дребните душици в съдебната власт, които, обладани от колегиална завист и ревност прокарват текстове, с които се опитват да уязват ярките представители, които са били и ще бъдат избирани във ВСС. Дребните душици изпитват панически ужас да се явят на конкурс и състезание пред цялата гилдия, да видим дали ще ги изберат за ВСС. Обладани от злоба и завист се опитват да уязвят другите – да, за вас е въпрос на чест и достойнство да сте във ВСС, но след това се върнете там, откъдето сте тръгнали без възможност за израстване”, патетичен бе Казак.

Мартин Димитров от реформаторите се притесни от мълчанието на ГЕРБ и прикани колегите си „заедно и убедително да спрем тази антиреформа”. В отговор шефът на правната комисия Данаил Кирилов увери, че ГЕРБ ще гласуват против бонусите – било политическо решение.

Отговор кого в крайна сметка щяха да обслужат бонусите, така и не бе получен.

Народните представители обаче дружно подкрепиха друго предложение, дошло отново по идея на Ревизоро – във ВСС да се създаде електронен публичен регистър на всички проекти за функциониране на органите на съдебната власт, изпълнявани от съсловните организации. Срещу това безпрецедентно се обединиха от Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите. Писмо изпратиха и от европейската организация на съдии и прокурори МЕДЕЛ.

Опит за миниране на съдийското самоуправление

Със заплахи за „залагане на мини, които може да гърмят” Четин Казак се зае със задача номер две: да не се въвежда съдийското самоуправление. А Ревизоро, като видя накъде отиват нещата, се опита да „помогне” с искане за поименна проверка на кворума. Така се загубиха петнайсетина минути. Но съдийското самоуправление все пак мина със 106 гласа „за”, 14 „против” и 9 „въздържали се”.

Така парламентът записа в ЗСВ, че общите събрания на съдиите могат да номинират председател и ще изслушват всички кандидати за поста. Ще изслушват също предложените за зам.-председатели и ще изразяват становища за тях, както и ще определят боря и съставите на отделение (където ги има) и ще определят специализацията им по материя. Макар конкретно одобрените текстове да са за районния съд, принципът е същия и за по-горните – окръжен, апелативен, върховен. Така ще изглежда самоуправлението след редакциите на правната комисия. В първоначалния вариант правомощията на общите събрания бяха по-категорични, без уговорките „може”. Но, това е положението.

Дори и този вариант бе посрещнат на нож от опонентите. „Въвежда се един институт, който не беше предвиден нито в стратегията, нито в измененията в Конституцията. Институтът на съдийско самоуправление, който рискува да заложи едни мини във функционирането на съдебната система. Да разстрои функционирането на съдебната система. Бедна ни е фантазията!”, пророкуваше от трибуната Казак.

„Служих две години като сапьор и мините не ме плашат”, влезе в темата Данаил Кирилов. А Цецка Цачева ги скастри да спрат с военната терминология. Шефът на правната комисия заяви, че редакциите вече са „балансирани” и се надява, че магистратите няма да използват самоуправлението за „групиране, овладяване, сепариране, а да избират на-добрите измежду тях”.

В стахановско темпо, с прекъсвания за проверки на кворума, депутатите гласуваха днес да работят до 19 часа.

Следващите конфликтни теми в проекта са за новите проверки, които ще извършва Инспекторатът, текстовете за масоните, поименното деклариране на членство в съсловна организация. Въпреки че децентрализацията на прокуратурата е сред центровете на проекта, в правна комисия тази глава мина изслючително миролюбиво, в синхрон с одобрените от Сотир Цацаров промени. Никой не застана зад предложението на реформатори за създаването на независим зам.-главен прокурор „антикорупция“ по румънски образец. В пленарна зала все пак Радан Кънев или друг от вносителите би трябвало поне да защити проекта.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.