Последни новини
Home / Законът / От ДОСТ пресметнаха: Прокуратурата оспорва само 19 декларации на учредители

От ДОСТ пресметнаха: Прокуратурата оспорва само 19 декларации на учредители

Defakto.bg

След като вчера Върховната касационна прокуратура оспори валидността на част от декларациите на учредителите на ДОСТ, днес от партията на Лютви Местан отговориха с аритметика. Възраженията на държавното обвинения бяха отправени пред Върховиня касационен съд – последна и решаваща инстанция за вписването в регистъра на политическите партии.

Днес от ДОСТ разпратиха следното съобщение:

„Във връзка с позицията на Прокуратурата по време на откритото заседание на ВКС относно регистрацията на ПП ДОСТ , която закономерно получи широк медиен отглас, Пресцентърът на ПП ДОСТ ви информира за следното:

При прецизна проверка на приложените към заявлението ни доказателствени материали се оказва, че Прокуратурата има претенции за общо сгрешени 19 броя декларации на учредителите на ПП ДОСТ, участвали в Инициативния комитет на дата 27.02.2016 г. и в Учредителната конференция, провела се в НДК на дата 10.04.2016 г.,

разпределени, както следва :

  • – 13 броя декларации с коригирани ЕГН ( от самите учредители, попълнили декларациите!!!) ;
  • – 4 броя декларации, за които Прокуратурата се съмнява, че са със сходен почерк и подпис ;
  • – 1 брой декларация без ЕГН;
  • – 1 брой декларация на лице под 18 години.

На Учредителната конференция на ПП ДОСТ присъстваха общо 1084 учредители. Ако, без да коментираме основателността на претенциите на Прокуратурата, тези 19 учредители с оспорени декларации бъдат извадени, каквото съгласие декларирахме в хода на откритото заседание на ВКС, получаваме 1084 – 19 = 1065 безспорни учредители с коректно попълнени декларации при изискуем минимум по Закона за политическите партии 500 учредители. Т.е. Учредителната конференция на ПП ДОСТ е проведена от 1065 учредители при законово изискване от 500, което означава, че участниците, дори без оспорените от Прокуратурата, са с 565 повече, което е над два пъти и това по никакъв начин не поставя под съмнение законосъобразността на проведената Учредителна конференция“.

В пространното си изложение от ДОСТ коментират всички претенции на прокуратурата. И, както и пред ВКС, я уличават в ползване на остарели законови текстове. Така двете представителки на ВКП настояваха, че учредителите трябва да декларират българското си гражданство, а по закон вече се декларира наличието на избирателни права.

ВКС ще се произнесе до края на седмицата.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.