Последни новини
Home / Законът / Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Defakto.bg
Турция след преврата 12
Снимката е от сайта на Международната асоциация на съдиите.С нея те илюстрират “спазването” на човешките права по арестите на югоизточната ни съседка. И настояват пред Комитета на министрите да бъдат взети мерки срещу неправомерното задържане на магистрати и не само в Турция.

 Петицията на Международната асоциация на съдиите в защита на хилядите отстранeни и задържани  магистрати (и не само)в Турция, събра обявените  първоначално 5000 подписа.

  Съмишлениците за спазване на човешките права от цял свят обаче продължават да се регистрат и Асоциацията обяви нов праг от 7500 подписа. Когато той бъде постигнат,  петицията ще бъде връчена на  Комитета на министрите в Съвета на Европа. От тях се  очаква  да съдействат за освобождаването на всички, за които няма  данни, че са извършили престъпление.

 Към днешна дата петицията на най-мощната съдийска асоциация в света, е събрала подписи на подкрепа  от цял свят –  Белгия,  Испания, Бразилия,  Франция, Русия, Полша, Португалия, Румъния, Германия, Холандия, Гърция, Швейцария, САЩ, Дания  и още, и още.  

 Последните дни бе отбелязано усърдно българско участие.   Който е „влизал” да подкрепи  съпротивата срещу колективните издевателства, прикрити зад извънредното  положение и дерогиране на Конвенцията  за човешките права в югоизточната ни съседка,  е видял как сред хилядите имена от цял свят, се добавят  български. Триумфът бе пълен, когато многократно и  четирите позиции на екрана се запълваха със знамето на България!

Битката за права обаче продължава.  В понеделник, турските власти издадоха  заповеди за арест на 42 – ма журналисти, съобщи  АФП.  Нареждането е в рамките на разследването срещу  организаторите на преврата срещу президента Ердоган.  Така към хилядите магистрати, учители, ректори, военни, полицаи, държавни служители и др., арестите бяха  отворени и за   журналистите.  След като спря „временно”  действието на  Конвенцията за защита на човешките права, турският президент издаде  указ за задържане в срок от 30 дни – без  обвинения.  

Мерките срещу преврата започнаха да  приличат на контрапреврат.

Да  подкрепим съдиите, които настояват  за едно – обективно разследване, без издевателства и справедлив процес.

Да действаме!

 

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.