Последни новини
Home / Законът / Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Defakto.bg
Турция след преврата 12
Снимката е от сайта на Международната асоциация на съдиите.С нея те илюстрират „спазването“ на човешките права по арестите на югоизточната ни съседка. И настояват пред Комитета на министрите да бъдат взети мерки срещу неправомерното задържане на магистрати и не само в Турция.

 Петицията на Международната асоциация на съдиите в защита на хилядите отстранeни и задържани  магистрати (и не само)в Турция, събра обявените  първоначално 5000 подписа.

  Съмишлениците за спазване на човешките права от цял свят обаче продължават да се регистрат и Асоциацията обяви нов праг от 7500 подписа. Когато той бъде постигнат,  петицията ще бъде връчена на  Комитета на министрите в Съвета на Европа. От тях се  очаква  да съдействат за освобождаването на всички, за които няма  данни, че са извършили престъпление.

 Към днешна дата петицията на най-мощната съдийска асоциация в света, е събрала подписи на подкрепа  от цял свят –  Белгия,  Испания, Бразилия,  Франция, Русия, Полша, Португалия, Румъния, Германия, Холандия, Гърция, Швейцария, САЩ, Дания  и още, и още.  

 Последните дни бе отбелязано усърдно българско участие.   Който е „влизал” да подкрепи  съпротивата срещу колективните издевателства, прикрити зад извънредното  положение и дерогиране на Конвенцията  за човешките права в югоизточната ни съседка,  е видял как сред хилядите имена от цял свят, се добавят  български. Триумфът бе пълен, когато многократно и  четирите позиции на екрана се запълваха със знамето на България!

Битката за права обаче продължава.  В понеделник, турските власти издадоха  заповеди за арест на 42 – ма журналисти, съобщи  АФП.  Нареждането е в рамките на разследването срещу  организаторите на преврата срещу президента Ердоган.  Така към хилядите магистрати, учители, ректори, военни, полицаи, държавни служители и др., арестите бяха  отворени и за   журналистите.  След като спря „временно”  действието на  Конвенцията за защита на човешките права, турският президент издаде  указ за задържане в срок от 30 дни – без  обвинения.  

Мерките срещу преврата започнаха да  приличат на контрапреврат.

Да  подкрепим съдиите, които настояват  за едно – обективно разследване, без издевателства и справедлив процес.

Да действаме!

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.