Последни новини
Home / Законът / Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Петицията за справедливост в Турция вдигна прага на 7500 подписа. Да подкрепим съдиите!

Defakto.bg
Турция след преврата 12
Снимката е от сайта на Международната асоциация на съдиите.С нея те илюстрират “спазването” на човешките права по арестите на югоизточната ни съседка. И настояват пред Комитета на министрите да бъдат взети мерки срещу неправомерното задържане на магистрати и не само в Турция.

 Петицията на Международната асоциация на съдиите в защита на хилядите отстранeни и задържани  магистрати (и не само)в Турция, събра обявените  първоначално 5000 подписа.

  Съмишлениците за спазване на човешките права от цял свят обаче продължават да се регистрат и Асоциацията обяви нов праг от 7500 подписа. Когато той бъде постигнат,  петицията ще бъде връчена на  Комитета на министрите в Съвета на Европа. От тях се  очаква  да съдействат за освобождаването на всички, за които няма  данни, че са извършили престъпление.

 Към днешна дата петицията на най-мощната съдийска асоциация в света, е събрала подписи на подкрепа  от цял свят –  Белгия,  Испания, Бразилия,  Франция, Русия, Полша, Португалия, Румъния, Германия, Холандия, Гърция, Швейцария, САЩ, Дания  и още, и още.  

 Последните дни бе отбелязано усърдно българско участие.   Който е „влизал” да подкрепи  съпротивата срещу колективните издевателства, прикрити зад извънредното  положение и дерогиране на Конвенцията  за човешките права в югоизточната ни съседка,  е видял как сред хилядите имена от цял свят, се добавят  български. Триумфът бе пълен, когато многократно и  четирите позиции на екрана се запълваха със знамето на България!

Битката за права обаче продължава.  В понеделник, турските власти издадоха  заповеди за арест на 42 – ма журналисти, съобщи  АФП.  Нареждането е в рамките на разследването срещу  организаторите на преврата срещу президента Ердоган.  Така към хилядите магистрати, учители, ректори, военни, полицаи, държавни служители и др., арестите бяха  отворени и за   журналистите.  След като спря „временно”  действието на  Конвенцията за защита на човешките права, турският президент издаде  указ за задържане в срок от 30 дни – без  обвинения.  

Мерките срещу преврата започнаха да  приличат на контрапреврат.

Да  подкрепим съдиите, които настояват  за едно – обективно разследване, без издевателства и справедлив процес.

Да действаме!

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди изцяло отмяната на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков от 2017 г.

  Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с …

Настояване: Не Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС да подбира европейските делегирани прокурори

И това да става с квалифицирано мнозинство от 17 “за” Проектът за промени в Наказателно-процесуалния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.