Последни новини
Home / Законът / След българските, и европейски магистрати пишат на парламента за съдебния закон

След българските, и европейски магистрати пишат на парламента за съдебния закон

Defakto.bg

След безпрецедентното общо обръщение на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите, международна магистратска организация също изпрати писмо до парламента. От МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) настояват депутатите да не гласуват одобрена от правната комисия промяна, която задължава съдиите, прокурорите и следователите изрично да декларират членството си в съсловни организации, а ВСС да води специален регистър за тях и начините на финансирането им.

Днес промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала.

Ето писмото на МЕДЕЛ:

„До

Нейно превъзходителство

Председателя на Народното събрание на Република България

Г-жа  ЦЕЦКА ЦАЧЕВА – ДАНГОВСКА

Ваше превъзходителство,

MEDEL (MagistratsEuropéenspourlaDémocratieetlesLibertés) – МЕДЕЛ /Европейски магистрати за демокрация и свободи/, е организация на европейски съдии и прокурори, създадена с основна цел да защитава независимостта на правосъдието, демокрацията и човешките права, състояща се от 22 национални асоциации от 15 европейски страни, включително България, която има и статут на наблюдател в Консултативния съвет на европейските прокурори /КСЕП/ и Консултативния съвет на европейските съдии /КСЕС/ към Съвета на Европа.

Стана ни известно, че българското Народно събрание обсъжда изменения в Закона за съдебната власт и в тези изменения е включено предложение от парламентарната правна комисия, да се изисква от съдиите и прокурорите да декларират пред Висшия съдебен съвет членуването си в професионални организации. Съгласно същото предложение, Висшият съдебен съвет следва да поддържа регистър, съдържащ тези декларации.

Така, както са представени, посочените по-горе предложения биха довели до сериозно нарушение на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации, включено /между другото/ в чл.11 от Европейската Конвенция за правата на човека, която е ратифицирана от България. Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили.

Правото на магистратите да се присъединяват към професионални асоциации е не само основно право на всички съдии и прокурори, то е и гаранция за правата им на граждани, тъй като свободното сдружаване на магистрати решително допринася до насърчаване на професионалния дебат между магистратите, до подкрепа и защита на правата им пред другите държавни власти, допринасяйки по този начин за ефективна независимост на правосъдието.

Правото на достъп до независима съдебна система не е привилегия на съдиите и прокурорите – то е основно право на всеки гражданин. А свободата на сдружаване на магистратите сериозно допринася за насърчаване на тази независимост.

МЕДЕЛ е убедена, че изключителната цел на измененията, дискутирани в българското Народно събрание, е повишаване на независимостта и ефективността на правосъдието и силно вярва, че по никакъв начин парламентарните групи не биха приели такова нарушение на основното право на свободата на сдружаване. Поради това, с цялото си уважение МЕДЕЛ би искала да извести всички членове на Парламента за посочената по-горе ситуация, с убеждението, че те ще се съобразят с дълга си да съблюдават обвързващите международни конвенции, които България е ратифицирала.

МЕДЕЛ с най-голямо уважение моли Ваше превъзходителство, г-жо Председател, да предадете съдържанието на това писмо на всички парламентарни групи.

Искрено!

Гуалтиеро Микелини

Президент на МЕДЕЛ“

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.