Последни новини
Home / Законът / След българските, и европейски магистрати пишат на парламента за съдебния закон

След българските, и европейски магистрати пишат на парламента за съдебния закон

Defakto.bg

След безпрецедентното общо обръщение на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите, международна магистратска организация също изпрати писмо до парламента. От МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) настояват депутатите да не гласуват одобрена от правната комисия промяна, която задължава съдиите, прокурорите и следователите изрично да декларират членството си в съсловни организации, а ВСС да води специален регистър за тях и начините на финансирането им.

Днес промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала.

Ето писмото на МЕДЕЛ:

„До

Нейно превъзходителство

Председателя на Народното събрание на Република България

Г-жа  ЦЕЦКА ЦАЧЕВА – ДАНГОВСКА

Ваше превъзходителство,

MEDEL (MagistratsEuropéenspourlaDémocratieetlesLibertés) – МЕДЕЛ /Европейски магистрати за демокрация и свободи/, е организация на европейски съдии и прокурори, създадена с основна цел да защитава независимостта на правосъдието, демокрацията и човешките права, състояща се от 22 национални асоциации от 15 европейски страни, включително България, която има и статут на наблюдател в Консултативния съвет на европейските прокурори /КСЕП/ и Консултативния съвет на европейските съдии /КСЕС/ към Съвета на Европа.

Стана ни известно, че българското Народно събрание обсъжда изменения в Закона за съдебната власт и в тези изменения е включено предложение от парламентарната правна комисия, да се изисква от съдиите и прокурорите да декларират пред Висшия съдебен съвет членуването си в професионални организации. Съгласно същото предложение, Висшият съдебен съвет следва да поддържа регистър, съдържащ тези декларации.

Така, както са представени, посочените по-горе предложения биха довели до сериозно нарушение на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации, включено /между другото/ в чл.11 от Европейската Конвенция за правата на човека, която е ратифицирана от България. Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили.

Правото на магистратите да се присъединяват към професионални асоциации е не само основно право на всички съдии и прокурори, то е и гаранция за правата им на граждани, тъй като свободното сдружаване на магистрати решително допринася до насърчаване на професионалния дебат между магистратите, до подкрепа и защита на правата им пред другите държавни власти, допринасяйки по този начин за ефективна независимост на правосъдието.

Правото на достъп до независима съдебна система не е привилегия на съдиите и прокурорите – то е основно право на всеки гражданин. А свободата на сдружаване на магистратите сериозно допринася за насърчаване на тази независимост.

МЕДЕЛ е убедена, че изключителната цел на измененията, дискутирани в българското Народно събрание, е повишаване на независимостта и ефективността на правосъдието и силно вярва, че по никакъв начин парламентарните групи не биха приели такова нарушение на основното право на свободата на сдружаване. Поради това, с цялото си уважение МЕДЕЛ би искала да извести всички членове на Парламента за посочената по-горе ситуация, с убеждението, че те ще се съобразят с дълга си да съблюдават обвързващите международни конвенции, които България е ратифицирала.

МЕДЕЛ с най-голямо уважение моли Ваше превъзходителство, г-жо Председател, да предадете съдържанието на това писмо на всички парламентарни групи.

Искрено!

Гуалтиеро Микелини

Президент на МЕДЕЛ“

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.