Последни новини
Home / Законът / Стахановски устрем за ЗСВ: Прокуратурата става децентрализирана, но остава единна

Стахановски устрем за ЗСВ: Прокуратурата става децентрализирана, но остава единна

Defakto.bg

Депутати бранят правата на Сотир Цацаров

Парламентът днес доказа, че духът на Стаханов е жив и петилетките могат да се изпълняват в съкратени срокове.

Досущ като във времената на соцсъревнованието депутатите се надбягваха с времето, твърдо решени да „избутат” промените в Закона за съдебната власт до победен финал, колкото се може по-бързо. Защото, по думите на председателя Цецка Цачева, седмичната им програма е претоварена. Ваканцията иде!

Така, след като от сутринта минаха парливи теми като кариерните бонуси (отхвърлени) и съдийско самоуправление (прието, но с компромиси), в късния следобед народните избраници стигнаха до прокуратурата.

Безпроблемно записаха, че занапред тя няма да е централизирана, но остава единна. Като прокурорите и следователите се ръководят от административни ръководители, вкупом подчинени на главния прокурор и на всички по-горестоящи. А обвинител № 1 упражнява надзор за законност и методическо ръководство над всички.

Но духовете се разбуниха от създаването на задължения за главния прокурор – по искане на НС или по своя инициатива да представя пред парламента и доклади за дейността на обвинението по прилагането на закона, противодействието на престъпността и наказателната политика. Както и да отговаря включително на въпроси, поставени от граждани, институции и неправителствени организации при изслушването му от Висшия съдебен съвет и от парламента.

Според Янаки Стоилов от БСП механизмът твърде се доближавал до парламентарния контрол над правителството. Депутатите се превръщали в пощальони, а Народното събрание – в своеобразен омбудсман. И от това щели да се възползват всякакви „жалбоподатели”. От ГЕРБ опонираха, че текстовете са по препоръки на европартньорите, а Стоилов отвърна, че „кокетирането с преподписване на някакви въпроси на гражданите не способства за сериозността на институциите”.

Четин Казак от ДПС поиска да отпадне викането на главния прокурор в НС и задаването на „чужди” въпроси, понеже било недопустимо дописване на Конституцията. „Ако някой си представя, че някой ще привиква главния прокурор да го пита по конкретно дело, явно не сме наясно с промените в Конституцията. Къде остава независимостта на съдебната власт?”, скара се Казак. „Изобщо не се държи сметка за разделението на властите. Народният представител се превръща в трансмисия на някакви неправителствени организации!”, включи се Филип Попов от БСП.  Текстът е категорично противоконституционен, заплаши съпартиецът му Чавдар Георгиев.

Все пак тези промени бяха приети.

Очаквано обаче мнозинството отряза предложението на Радан Кънев и група реформатори за създаване на независим зам.-главен прокурор, който да отговаря за разследванията на корупция по високите етажи на властта. Идеята беше, по румънски образец, този обвинител да има свое звено от прокурори и разследващи, включително от ДАНС и ГДБОП. Няма да има такъв, реши обаче парламентът.

В закона бе записано, че устните разпореждания и указания по дела са недопустими, а горестоящият прокурор може да извършва действия от компетентността на подчинените му и мотивирано и писмено да отменя, изменя или спира техни актове. Несъгласните с указанията могат да ги оспорят пред по-горен обвинител.

Преди да удари финалния за днес звънец депутатите успяха да изгласуват също кой занапред може да предлага кандидати за „тримата големи”. Номинации за председатели на ВКС и ВАС могат да правят пленумите на двете върховни съдилища, поне трима от съдийската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Обвинителите обаче няма да номинират главен прокурор – ще го правят трима от прокурорската колегия или министърът.

Утре следва продължение. А днешният стахановски труд на парламента остави усещането, че повечето депутати в залата не знаеха, а и не ги интесуваше какво точно приемат. Защо да се чудим тогава, че за гражданите съдебната реформа си остава енигма?

About De Fakto

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.