Последни новини
Home / Законът / Административният съд в Русе обяви за нищожни части от общински наредби

Административният съд в Русе обяви за нищожни части от общински наредби

Defakto.bg

С две решения (по дела  №146/2016 г. и №148/2016 г)  Административният съд  в Русе е обявил за нищожни текстове от общинските наредби за определяне

и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общините Сливо поле и Ценово. Изменените  текстове в разделите “Такси за технически услуги”, приети от oбщинските съвети са били  протестирани от Окръжна прокуратура в Русе, съобщава пресцентъра на съда.

В мотивите и по двата казуса съдът посочва,че не могат да бъдат въвеждани с подзаконов нормативен акт на общински  съвет нови местни такси, непредвидени в Закона за местните  данъци и такси (ЗМДТ) или в друг специален закон. Именно в  нарушение на тази норма са приети оспорените в съдебните  производства разпоредби.

Съдът намира, че съгласно чл. 72, ал.1 от Закона за  устройство на територията дейностите, свързани с  разкопаване на улични и тротоарни настилки и  вътрешноквартални пространства, се извършват само въз  основа на разрешение за строеж без да се изисква  разрешение за прокопаване и преминаване (адм.дело 146/2016 г.) или издаване и заплащане на удостоверение за технически услуги (адм.дело №148/2016). Съдът посочва, че  общинските съвети не са овластени да установяват нов вид публични вземания от местен характер, тъй като правомощията им са ограничени до приемането на подзаконов нормативен акт за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги (чл.9  отЗМДТ). В тази връзка протестираните разпоредби са  приети от общинските съвети при липса на материална компетентност.

Така мотивиран съдът обяви нищожността на текстове в разделите “Такси за технически услуги” от Наредбите за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в двете общини.

Решенията могат да се обжалват пред Върховния  административен съд с касационни жалби в 14-дневен срок, считано от съобщението за постановяването им и връчването на препис на страните.

Съдебните актове са публикувани в интернет страницата  на Административен съд – Русе и са на адрес:

http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d816/14662916.htm

http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d816/14862916.htm

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.