Последни новини
Home / Законът / Компромис: Масоните ще се декларират, но и съсловните организации – задължително!

Компромис: Масоните ще се декларират, но и съсловните организации – задължително!

Defakto.bg

От парламентарната трибуна се води война срещу Съюза на съдиите в България, коментира председателят на организацията Атанас Атанасов. Ще уведомим международните асоциации по света, в които членуваме, добави той. 

Масоните сред магистратите, членовете на ВСС и на Инспектората все пак ще декларират принадлежността си към подобни общества и може и да бъдат отстранявани от системата за това. Такъв е изводът след бурен дебат в парламента по ключови текстове в Закона за съдебната власт.

След като в правна комисия категорично бе отхвърлено предложението на Министерството на правосъдието положението на магистрат да е несъвместимо с участие в организации, чиито членове и съратници са обвързани с непублични правила и процедури, днес ГЕРБ предложи известен компромис. Специалният „масонски текст”, който предвиждаше и ясен резултат – напускане на тайното общество или на съдебната власт, отново бе отхвърлен. Затова пък по предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов със 138 гласа „за”, без „против” и с 5 „въздържали се” депутатите вмениха на съдиите, прокурорите, следователите, членовете на ВСС и на инспекторите задължение да декларират членствата си включително в тайни или неформални организации и общества. А правосъдният министър Екатерина Захариева благодари за резултатите и заяви, че целта е постигната и докаже ли се принадлежност към подобни общества, ще следва отстраняване от съдебната власт.

По ирония на съдбата със същия текст парламентът задължи магистратите да декларират и членствата си в професионалните съсловни организации, срещу което заедно и безпрецедентно се обявиха съдии и прокурори, подкрепени от европейските си колеги.

Приетият текст гласи: „Всеки съдия, прокурор, следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на ВСС декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително в тайни или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от ВСС. Колегиите на ВСС водят централен публичен регистър на декларациите. Когато констатира несъвместимост, комисията по професионална етика изпраща мотивирано становище до съответната колегия на ВСС”.

Преди това, въпреки препускането по промените в съдебния закон, депутатите дадоха воля на цветисти метафори и бурни страсти.

Масоните – впиянчени ченгета, които се обличат в чаршафи!

Красимир Велчев от ГЕРБ предложи, за да няма неясноти и колебания всеки оратор по темата да декларира дали е член на тайни, неформални и прочее организации. А Цецка Цачева репликира, че доколкото й е известно, идеята на тайните общества е за тайнство.

Когато има задължение това да се декларира, впоследствие лъжата винаги може да се разкрие, защити промяната в закона Мартин Димитров от реформаторите.

А Методи Андрееев от ГЕРБ обяви, че старите зависимости към ДС в съдебната власт са прелели към масонските и подобни организации. И посочи, че в Италия със специален закон тайните организации са забранени, във Великобритания парламентът е задължил обявяване на това членство.

Масоните в голяата си част са едни впиянчени ченгета, които си играят на масони и се обличат в чаршафи, обяви Радан Кънев. Проблемът обаче е, че осъществяват нерегламентирани контакти помежду си като съдии и прокурори и се появяват едни странни решения, поясни той. Неявната среда и неявните контакти подменят три основни принципа в правовата държава – на публичния процес, вътрешното убеждение на магистрата и защитата на обществения интерес, категоричен бе Кънев.

Емил Димитров-Ревизоро от патриотите пък иронизира, че имало неформален Клуб на баджанаците или „адвокатска колегия Габрово”.

Янаки Стоилов от БСП обаче се обяви за деклариране на неформалните ангажименти.

Ще парализирате прилагането на закона, заплаши Четин Казак от ДПС. Той и съпратийците му не скриха – за тях масонството не е беда, страшни са съсловните организации на магистратите и най-вече Съюзът на съдиите.

Съюзът на съдиите са лъжци!

И дебатът плавно се пренесе към другия същностен въпрос – трябва ли членството в съсловна магистратска организация да влиза в специален регистър, т.е. да се прави „досие” на членовете им.

Явор Хайтов от БДЦ бе категоричен – това не е нужно, тези организации са публични и членството в тях не създава зависимости.

Не е така, скочиха от ДПС. Най-откровен бе депутатът Йордан Цонев:„Става въпрос за деклариране към съсловна организация, става въпрос директно са Съюза на съдиите в България. Като влезе текста в закона всеки ще се декларира, и ще видим кой кого представлява. Против сме определени съсловни организации да лъжат посланици и други, че представляват цялото съсловие. Уважаеми реформатори, не ни баламосвайте с текст, които изключват декларирането на членство в съсловните организации. За нас, политиците, и за магистратите, е важно всичко да е напълно прозрачно!”

„Имам подозрението, че нарочно се фиксираме върху тайните общества, за да заслепим народното представителство за реалния проблем, на който е посветен текстът – неправомерните влияния на някои много явни и медийно известни организации, които получават явно финансиране, но не много явно си го признават и не са склонни да го декларират”, включи се Казак.

„На това заяждане трябва да се отговори, иначе хиляди пъти изречената лъжа става истина. Нищо не замаскираме, г-н Казак. Нерегламентираните контакти между българското правосъдие, политика и медии са отделен огромен проблем – както на законодателство, така и на етични кодекси. Следва да са проблем и на българските служби, прокуратура, съд. Разбрах, че според вас, Реформаторският блок се опитвал да предпази медийната империя на г-н Пеевски, не се притеснявайте!”, отвърна Радан Кънев.

Йордан Цонев атакува: „Една съсловна организация беше създадена от един олигарх и той не се казва Пеевски”, без да конкретизира. Но очевидно отново бе взел на мушка Съюза на съдиите.

В крайна сметка парламентарното мнозинство гласува компромисно решение.

Учудващо, без никакъв дебат обаче народните избраници пуснаха скандално предложение – всички, които дръзнат да подадат сигнал срещу магистрат, освен трите си имена, адреса, телефона и мейла си да пише и своето ЕГН. Е, депутатската грижа не огрява всички. В края на парламентарния ден проектът за ЗСВ бе изцяло приет.

Съдия Атанас Атанасов : Това е война срещу съдиите от ССБ

От парламентарната трибуна се води война срещу Съюза на съдиите в България, заяви председателят на организацията Атанас Атанасов в парламента, докато депутати сипеха „възгледи“ за съдиите от най-голямата организация сред тях.   Той  обясни, че ССБ е легитимна организация, която освен създадена и функционираща по българското законодателство, е и международно призната. Затова тя ще уведоми асоциациите по света, в които членува, за случващото се у нас.   Атанасов е съдия в Софийския градски съд.  Коментарът дойде, след като Народното събрание одобри декларирането на членство в съсловни организации за магистратите да е задължително.

Атанасов обясни в какво вижда опита за война със ССБ:

„Народните представители не са отчели общото становище на съдийските и прокурорските организации, според което с изискването за деклариране на членство в тях се засяга конституционното право на магистратите като граждани да се сдружават в организации за защита на техните професионални права.“

Той се позова и на писмо от международната организация МЕДЕЛ до Народното събрание, в което се казва, че декларирането на участие в съсловна организация ограничава и право, установено в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Освен това подобно изискване не съществува в страни от ЕС.

Магистратът заключи, че депутатите са показали, че не зачитат независимостта на съдебната власт, защото е било допуснато от парламентарната трибуна „откровено да се нападат и обиждат съдии, които са упражнили правото си да се сдружат в съсловната организация ССБ“.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.