Последни новини
Home / Законът / Очаквано – Емилия Русинова е новият градски прокурор на София. Бунтарят Бойко Атанасов бе тотално отхвърлен (обновена)

Очаквано – Емилия Русинова е новият градски прокурор на София. Бунтарят Бойко Атанасов бе тотално отхвърлен (обновена)

Defakto.bg

Емилия Русинова е новият градски прокурор на София. Това реши прокурорската колегия на ВСС начело със Сотир Цацаров днес. Бунтарят Бойко Атанасов загуби – не получи нито един глас „за“. Но и единодушието за Русинова не бе пълно – 8 „за“ срещу 2 „против“. От мнозинството се отцепиха Елка Атанасова и Юлиана Колева, като приканиха колегията да даде възможност за нов избор, с други кандидати.
Така за първи път от години начело на софийските обвинители застава дама.
Очаквано, разобличителят на шпицкомандата в прокуратурата Атанасов бе засипан с всякакви въпроси, уточнения, настоявания, ирония, включително че целта му не е да получи поста, а да си осигури трибуна.  Докато конкурентката му Русинова, в момента и.ф. градски прокурор, бе защитена от Сотир Цацаров, Ясен Тодоров, Михаил Кожарев, Румен Георгиев, който умилено я наричаше „това момиче“.

Харесвам професионалното безразсъдство на Бойко Атанасов, назоваването на проблемите откровено и без страх, заяви Елка Атанасова. И цитира Вазов: „Лудите, лудите, те да са живи!“ На СГП му трябва ръководител с авторитет, който да извади тази прокуратура от безличието, в което е потънала, каза Юлиана Колева.
Новият ръководител на СГП Емилия Русинова е прокурор от кариерата, работи в държавното обвинение от 2001 г., първо е била в столичната районна прокуратура, от 2009 г. е зам.-градски прокурор. Преди това е била следовател.
Бойко Атанасов винаги е бил следовател, започва през 1997 г. като помощник следовател, от 2002 г. е в столичната служба. Той за четвърти път хвърли ръкавицата на ВСС, като се яви в състезание за ръководител в прокуратурата.
Първи по ред бе изслушан Атанасов, разпитваха го близо два часа.
Цел – законът да победи в прокуратурата!
В типичния си стил следователят обяви за приоритет тържеството на закона в държавното обвинение. Конкретно – слагане край на незаконните сектори, спецзвена и прочее, неслучайното разпределение на делата и възлагането на определени преписки на едни и същи следователи, ефективни разследвания за корупция по високите етажи.
Атанасов бе конкретен: „СГП е най-голямата прокуратура в страната, силен инструмент срещу тежката икономическа и политическа престъпност и корупция. Но в последните 27 г. разследванията срещу висшите ешелони на властта започват едва след като тези лица са загубили този си статут”. Даде заявка за ясни, явни и само в рамките на закона контакти с другите власти. Не спести пример за обратното: „ежеседмичните тайни срещи с представители на други власти всяка сряда в 9, 30 ч. (тогава главният прокурор Сотир Цацаров ходи на оперативки при премиера Бойко Борисов – б.р.)”. В тази връзка следователят цитира реплика от „Двете каки”: „Ти си го избра!” (към Бойко Борисов за Сотир Цацаров). Напомни и думи на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов след оперативки в Министерския съвет: „Ние на тези срещи държим оперативното ръководство на държавата!” и изтъкна, че по конституция и закон задачите на прокуратурата са други.
Ясен Тодоров го атакува с въпрос нима са незаконни заповеди на ръководители на прокуратурата за създаването на сектори, след като и ВАС е отхвърлил неговата жалба за това. Като ги няма в закона, какви са, отвърна следователят. На следващото питане на Тодоров какви трябва да са отношенията между властите, отвърна: „Работни на необходимото ниво”.
Назовете имена!
Като основен приоритет Атанасов е посочил в концепцията си извършване на анализ и ревизия на всички преписки и дела срещу неизвестен извършител, включително срещу членове на ВСС, които не се прекратяват, а стоят на трупчета и се активират в нужните моменти. По този повод Магдалена Лазарова поиска да посочи конкретни дела и имена. Или поне да й каже дали срещу нея има такова дело, защото тя не знае. Следователят отвърна, давайки пример със себе си – при предишното си участие в конкурса за СГП разбрал, че в инспектората на Върховната касационна прокуратура срещу него през 2012 г. е заведена секретна преписка. Поискал достъп по закона за обществената информация и получил отказ, понеже редът в случая бил по НПК. Излиза, че срещу мен има преписка, която се води срещу „неизвестен извършител”, защото иначе получавам справки, че спрямо мен не се водят никакви дела, илюстрира абсурда той. А за останалите „неизвестни” прикани да се пита главния прокурор, още повече, че става дума за класифицирана информация.
Тук моментално се включи Сотир Цацаров с предложение да изключи микрофоните, за да се чуе секретната информация. Атанасов отказа и напомни, че е дал вече пример със себе си – макар и не член на ВСС, „все пак съм магистрат, нали?” Каза и друго – срещу покойния Камен Ситнилски, член на ВСС също е водена преписка и попита какво се е случило с нея. „Срещу член на ВСС няма нито една преписка било като известен, било като неизвестен извършител”, заяви Цацаров. Магистратските преписки се крият но са налични. Новият ръководител на СГП трябва да ги извади, в противен случай се поставя под въпрос функционирането на съдебната система, категоричен бе Атанасов.
За миграцията на прокурорите
В отговор отново на Лазарова Бойко Атанасов заяви, че тече масова „миграция” във вид на командироване от и в СГП. Така в София идват обвинители от Плевен, Сандански, на практика обвинители от районната прокуратура се повишават в градската. А от нея пък се изстрелват кадри в двете върховни прокуратура ВКП и ВАП и се застояват там. За това обаче ясна и конкретна информация няма. „Ако бъда избран, ще направя всичко да го няма това донорство, да се знае кой къде работи, назначенията да са с конкурс, иначе има съмнения за нечисто издигане”, зарече се той.
Кандидатът подчерта също вопиющата нужда от криминалистична лаборатория в СГП, защото в момента се ползват криминалисти „на ишлеме”, а без тях не може – само с тях се обезпечават сигурни доказателства, които да издържат и в съда. В същото време контролът в СГП е занижен, магистратите не се „вторачват” в осигуряването на доказателства и резултатът е налице.
Елка Атанасова го попита възможно ли е градският прокурор да се еманципира от вишестоящите при единната наша прокуратура. „Ако искате административен ръководител на СГП той трябва да е такъв и да се държи като такъв. Незаконните актове на ръководството не могат да се привеждат в действие и не трябва да се изпълняват. Това е моето отношение към спазването на закона”, отговори Атанасов. Но даде знак, че и този път не разчита да бъде избран.
За гордостта, процентите и трибуните
Посочете една производство, с което се гордеете за 14-те си години стаж, поиска Незабравка Стоева. „Нямам дело за гордост, противното би означавало, че съм предубеден. Имам дела, по които съм работил денонощно, приемам ги не като гордост, а като изпитание”, бе отговорът.
Тук се намеси дългогодишният зам.-шеф на националното следствие Румен Георгиев. С очевидна ирония попита: „Колко процента е политиката и колко правото в концепцията ви?” „Въпросът е чудесен, вие преценете процентите. За мен нещата са сто процента юридически”, каза Атанасов. „А каква е мотивацията ви да се кандидатирате – искате длъжност или трибуна?”, продължи Георгиев. „Мотивацията е да работя в орган на съдебната власт, вас ви познавам отдавна, много от хората, които са ме обучавали ги няма. Да търся трибуна би означавало да съм дошъл при вас ей така, да си говорим. Ако исках, щях да се кача на някое дърво и да си говоря с някого най-отвисоко. Въпросът ме обижда!”, реагира Атанасов.
Георгиев не спря, увери, че не искал да го обиди и попита как сам ще пребори „мрачната картина” в СГП. „Това ли виждате – че съм сам? За мен картината е реалистична. А може би всичко е наред, борбата с корупцията върви, има внесени обвинителни актове и осъдени високопоставени?”, иронизира на свой ред следователят.
Румен Боев пък се поинтересува в какви обучения е участвал Атанасов. В нито едно въпреки многобройните ми заявки, отговори кандидадът.
Колективът ме подкрепя!
Участие на магистратите в управлението, анализ на забавените дела и причините за слабостите, активизиране по преписките с висок обществен интерес и срещу корупцията, повишаване на квалификацията на магистрати и служители чрез обучения – тези приоритети изложи Емилия Русинова.
В отговор на въпрос на Ясен Тодоров дали колективът ще я приеме добре, каза: „Познавам всички в СГП, имам подкрепата на голяма част. Ще заложа на заместници от състава”.
Индиректно опонира на Атанасов, като заяви, че проблем с командироването за нея няма. В същото време, след като Юлиана Колева я попита колко от прокурорите в отдела, за който е отговаряла са командировани, отговорът бе – 6 от общо 13.

А как се определя кой прокурор в кой отдел да отиде, има ли премествания по какви правила и с чия заповед става това, поинтересува се Колева. „Когато аз постъпвах беше на принципа където има празно място. Сега съобразяваме с какви дела са се занимавали колегите, отчитаме и желанията им. Преместваня се случват, по здравословни причини в отдели с по-малка натовареност, но отново по желание“, отговори Русинова.

На въпрос има ли дела срещу неизвестен извършител на трупчета каза, че при тях не – тези преписки се изпращат на МВР за откриване на извършителя или установяване на свидетелите.
Много лесен избор, ще подкрепя това момиче!
Актуално е отношението на прокурорите и следователите в СГП към двамата, а единственото положително в концепцията на Бойко Атанасов е, че си я е написал той, пръв откри дебата след изслушванията Ясен Тодоров. И при „шпицкомандата”, и сега следователят нахвърлял твърдения без конкретни факти, обяви Тодоров. А концепцията на Русинова била земна, без фанфари, като работата й.
„Много лесен избор. Това момиче се е нагърбило да направи много неща, другият колега има други цели. Това момиче свети със своя светлина, колегата с отразена – всички в черно, той в бяло. Нямаме алтернатива”, обяви Румен Георгиев.
Магдалена Лаарова се присъедини – Атанасов не е отговорил конкретно на нито един от въпросите й и недопустимо хвърлял бомби с вредоносен резултат за цялата система.”Не можем да правим експеримерименти, ще рискувам и ще подкрепя Емилия Русинова”, каза Лазарова.
Убедено ще я подкрепя, при нея няма самонадеяност, тя е мека, точна, обективна, включи се Незабравка Стоева.
Нужен е лидер с авторитет
Единствени Юлиана Колева и Елка Атанасова се противопоставиха на мнозинството и обявиха, че има какво да се научи и запомни от Атанасов, макар да не става за шеф на СГП.
„Това звено „антикорупция” е нито риба, нито рак и Бойко Атанасов е прав. Емилия Русинова очевидно е съзнателен прокурор, но за този пост трябва и нещо повече – повече убеленост в собствените сили и налагане на собствен авторитет. С няколкото неуспешни избора дотук цялата прокуратура беше обществено обезличена”, категорична бе Колева. Напомни, че промените в съдебния закон променят модела на номиниране и гарантират на кандидатите от по-високи инстанции завръщане на старите им места. Да изчакаме по-успешна кандидатура, призова Колева.
Елка Атанасова се присъедини. „Ръководителят на всяка прокуратура трябва да е лидер, да не излъчва скромност и плахост. СГП е обезличена и пратена в долните нива на скалата. Начело на тази прокуратура не трябва да са случайни хора. Може би е дошло времето СГП да се ръководи от човек извън нея, аз познавам такъв човек. Дошлият отвътре върви с нейните лоши практика, не може да надскочи стила и методите на ръководство, ще си върви с анализите, без конкретни мерки. И с отричането за дела с неизвестен извършител, който е известен, макар всички да знаем, че е така. За Бойко Атанасов – не обичам когато някой по слухове се приема лековато и с недоверие. Всеки може да даде своя принос, понякога дори посочването на проблемите е част от решението, а той ги посочва точно и вярно.  Лудостта като кураж и свободно мислене трябва да бъде подкрепяна, тя е част от промяната”, заяви Атанасова.
И моментално бе атакувана от Сотир Цацаров, че лудите няма да оправят СГП, а Бойко Атанасов не е луд, а „човек с мисия”. Главният прокурор определи призива за нов избор като: „спри, ослушай се, огледай се да не мине влак”. Влезе в режим на обяснения и отричания – антикорупционото звено било поискано от европартньорите, съзаддено е с подписите на вътрешния министър, шефа на ДАНС и неговия, не еднолично. За криминалистичната лаборатория обяви, че такава има в НСлС и можела да се ползва при определени правила, но никой досега не е отправял такива искания. А „неизвестният извършител” бил роден от практиката и при идването му като главен прокурор му казали, че тя е свещена. Но готвени промени в НПК щели да решат проблема с извършителите изобщо. „Избор трябва да се проведе и всеки да гласува по съвест, да не се подкрепи нито един не е позиция, аз ще подкрепя Русинова”, заключи Цацаров. „Аз пък няма да избирам по-малко зло”, отвърна Елка Атанасова. И моментално бе сръфана от Цацаров, че в ръководената от нея прокуратура (в Благоевград) той открил магистрат, командирован от поне 7 г., когото щял да предложи за уволение. Така че не било ясно какъв лидер е имало там. Последва гласуване.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.