Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийци

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийци

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е внесла  в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу сирийските граждани  Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.  Те са обвинени,   че   на  07 февруари 2016 г., са влезли незаконно в страната с цел да  извършат  престъплението тероризъм по чл.108а, ал. 1 НК .  Тримата са членове терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“)и  са щели да извършат същото престъпление и срещу чужда държава, се казва в съобщение на прокуратурата.  Обвинението, което са получили е за тероризъм по  чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК, съобщи прокуратурата.  Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са  получили статут на бежанци във Федерална република  Германия.

Обвинителният акт е внесен преди четири дни, но тъй като това е първо  дело за тероризъм, прокуратурата е изчакала да разбере дали съдът ще го насрочи, заяви и говорителят на главния  прокурор Румяна Арнаудова. Тя е категорична, че прокуратурата има достатъчно данни за намеренията им.

 За това свидетелствали множеството снимки на бойци от “Мюсюлмански братя” и “ИДИЛ”, открити в мобилните телефони на тримата, както и техни комуникации, в които се съдържали реплики като: “…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб”; “идвам при теб и умирам преди теб”.

По делото е установено, че мъжете са дошли от Германия, където имали статут на бежанци. В началото на годината обаче решили да се включат в терористичните организации, като се завърнат в родината си, а за целта решили да минат през Гърция за Турция. На 5 февруари опитали да влязат в Турция, но били върнати на граничния пункт обратно в Гърция. Тогава решили да вземат автобус от Кавала за Пловдив и да опитат да влязат в Турция през България.

Ето какво гласи пълният текст на съобщението.  

Ето пълният текст: 

На неустановена по делото дата през м. януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от ФР Германия през Р Гърция и Р Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“). Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Р Гърция от ФР Германия, като направили опит да преминат през границата на Р Гърция с Р Турция, но на граничния пункт не били допуснати на територията на Р Турция от турските гранични власти и били върнати отново в Р Гърция. Тъй като не могли да навлязат на територията на Р Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам – на територията на Р Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи до гр. Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от гр.Кавала до гр. Пловдив. Пристигнали в гр. Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от град Пловдив до гр. София. Пристигнали в гр. София на 07.02.2016 г.  около 21,00 часа. На автогарата в гр. София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували на 07/08.02.2016 г.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин, Р Турция.  С влака обвиняемите се придвижили до гр. Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гара Свиленград. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница, от територията на Р България на територията на Р Турция. По същото време служител на Гранична полиция  водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Р Турция, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните  полицаи.

За този  опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура – Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. В рамките на 72 – часовото им задържане, разследването срещу тях за престъпление по чл. 279 ал.1 във вр. с чл. 20 НК и вр. с чл. 18 от НК е приключило и същите са осъдени на 12.02.2016 г. от Районен съд – Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода  лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016 г. обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“.

За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.