Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийци

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийци

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е внесла  в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу сирийските граждани  Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.  Те са обвинени,   че   на  07 февруари 2016 г., са влезли незаконно в страната с цел да  извършат  престъплението тероризъм по чл.108а, ал. 1 НК .  Тримата са членове терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“)и  са щели да извършат същото престъпление и срещу чужда държава, се казва в съобщение на прокуратурата.  Обвинението, което са получили е за тероризъм по  чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК, съобщи прокуратурата.  Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са  получили статут на бежанци във Федерална република  Германия.

Обвинителният акт е внесен преди четири дни, но тъй като това е първо  дело за тероризъм, прокуратурата е изчакала да разбере дали съдът ще го насрочи, заяви и говорителят на главния  прокурор Румяна Арнаудова. Тя е категорична, че прокуратурата има достатъчно данни за намеренията им.

 За това свидетелствали множеството снимки на бойци от „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“, открити в мобилните телефони на тримата, както и техни комуникации, в които се съдържали реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

По делото е установено, че мъжете са дошли от Германия, където имали статут на бежанци. В началото на годината обаче решили да се включат в терористичните организации, като се завърнат в родината си, а за целта решили да минат през Гърция за Турция. На 5 февруари опитали да влязат в Турция, но били върнати на граничния пункт обратно в Гърция. Тогава решили да вземат автобус от Кавала за Пловдив и да опитат да влязат в Турция през България.

Ето какво гласи пълният текст на съобщението.  

Ето пълният текст: 

На неустановена по делото дата през м. януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от ФР Германия през Р Гърция и Р Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“). Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Р Гърция от ФР Германия, като направили опит да преминат през границата на Р Гърция с Р Турция, но на граничния пункт не били допуснати на територията на Р Турция от турските гранични власти и били върнати отново в Р Гърция. Тъй като не могли да навлязат на територията на Р Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам – на територията на Р Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи до гр. Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от гр.Кавала до гр. Пловдив. Пристигнали в гр. Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от град Пловдив до гр. София. Пристигнали в гр. София на 07.02.2016 г.  около 21,00 часа. На автогарата в гр. София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували на 07/08.02.2016 г.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин, Р Турция.  С влака обвиняемите се придвижили до гр. Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гара Свиленград. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница, от територията на Р България на територията на Р Турция. По същото време служител на Гранична полиция  водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Р Турция, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните  полицаи.

За този  опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура – Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. В рамките на 72 – часовото им задържане, разследването срещу тях за престъпление по чл. 279 ал.1 във вр. с чл. 20 НК и вр. с чл. 18 от НК е приключило и същите са осъдени на 12.02.2016 г. от Районен съд – Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода  лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016 г. обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“.

За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.