Последни новини
Home / Законът / Законопроект: В държави с извънредно положение да не се провеждат български избори

Законопроект: В държави с извънредно положение да не се провеждат български избори

Defakto.bg

Независимият депутат Велизар Енчев предлага поправка в Изборния  кодекс

В държави, в които към момента на обявяване на датата на изборите е въведено извънредно или военно положение,  не се допуска образуване на избирателни секции и провеждане на избори.   Това предлага законопроект, внесен Народното събрание от независимия  депутат Велизар Енчев.

Той  посочва, че провеждането на избори в секции в чужбина трябва да става в условията на демокрация и стриктно спазване на  Всеобщата декларация за правата на човека, провъзгласена от ОС на ООН на 10 декември 1948 г., както и на Европейската конвенция за  защита на човешките права и свободи, ратифицирана от България на 31 юли  1992 г.

„Държави, в които е въведено военно или извънредно положение, суспендират тези международни актове, а това  не позволява нормално протичане, както на предизборна кампания, така и на самите избори – парламентарни, президентски, местни избори и вот за Европейски парламент”, е записано в мотивите на законопроекта.

По тази причина българският  парламент е необходимо да извърши промяна в Изборния кодекс,  за да гарантира  законността на изборите извън страната, казва в мотивите си депутатът.  Изявления в тази посока вече направиха и от ДСБ,  и от ПФ.

В момента две държави, в които България  провежда избори, Франция и Турция, е въведено извънредно положение.

Във Франция заради терористичните атентати в Париж и Ница, първоначалният му 3-месечен срок, бе  удължен на половин година.

Безусловно, предложение на Велизар Енчев засяга най-вече събитията в югоизточната ни съседка, в която след опита за военен преврат, президентът Ердоган обяви 3-месечно извънредно положение.  За този период Турция спря действието на  Европейската конвенция за човешките  права и свободи, а с указ на Ердоган бе позволено задържане за 30 дни , без обвинения. Това позволи безотчетни пред съда арести на военни, полицаи, държавни служители, учители и др.  До този момент задържаните са стотици хиляди, бройката се мени ежедневно. Черешката на тортата са отстраните и задържани,без доказателства,  около 3000  съдии и прокурори и членове на Конституционния съд.  Издадени бяха заповеди за арести  и на 47 журналисти от опозиционната,  а 130 опозиционни медии са затворени.

Възможността Турция да върне смъртното  наказание, за да накаже предполагаемите заговорници, е реална. Въпреки, че по време на извънредно положение, конвенцията  за човешките права не позволява налагането на това наказание,  турският президент заяви, че народът, ( тоест, симпатизантите му) го иска.  И той  бил длъжен да  слуша. „Само в Европа няма смъртно наказание, на други места го има навсякъде,  заяви Ердоган в отговор на предупреждението на Жан Клод Юнкер, че възстановяването на това наказание означава  Турция да бъде извадена от  преговорния  процес за присъединяване към ЕС.

Подобно  масирано пресиране на човешките права, въпреки извънредното положение, не се  случва във Франция, сочат наблюдатели на процесите в двете страни.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.