Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд отряза референдума на „Шоуто на Слави“. Наполовина

Конституционният съд отряза референдума на „Шоуто на Слави“. Наполовина

Defakto.bg

Конституционният съд отряза наполовина въпросите за референдума, зададени от „Шоуто на Слави“, като обяви за противоконституционни три от общо шестте питания, пуснати с решение на Народното събрание. От въпросите отпадат намаляването на броя на депутати на 120, прекият избор на областни директори на МВР и шефове на районни полицейски управления, както и въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

Първите два са от изключителната компетентност на Велико народно събрание, защото касаят формата на държавно управление и принципа на разделение между властите, единодушни са 12-те конституционни съдии. А проблемът с електронното гласуване вече е решен с референдум през 2015 г. и народната воля да се гласува дистанционно е влязла в Изборния кодекс.

Така прочулият се като „референдумът на Шоуто“ ще се състои само по останалите три въпроса: за мажоритарен избор на депутатите, намаляване на държавната субдисия за партиите на 1 лев за 1 получен глас и за въвеждането на задължително гласуване, вече въведено с Избирателния кодекс.

Делото в КС бе инициирано от президента Росен Плевнелиев, докладчик по него е съдия Кети Маркова. Държавният глава оспори конституционността на решението на парламента за трите въпроса, обявени днес за противоконституционни. А конституционните съдии деликатно размаха пръст на депутатите, напомняйки: решението им не е по въпросите на Шоуто, а по акта на Народното събрание, който ги е одобрил.

Любопитното е, че в становището си до КС омбудсманът Мая Манолова е на обратното мнение – че въпросите са конституционно допустими, тъй като не засягат ценностното ядро на основиня закон – правата на човека, демократичния характер на политическата система, правовата държава и народния суверенитет. От Съюза на юристите пък намират противоконситтуционност само в питането за броя на депутатите. И смятат, че прекият избор на МВР-шефове може да се уреди само със закон.

Целият Конституционен съд е на обратното мнение. Редуцирането на броя на народните представители от 240 на 120 пряко засяга формата на държавно управление, чиито промени са в изключителните правомощия на Велико народно събрание. И това не е случайно – броят на депутатите пряко кореспондира с народното представителство във висшия орган на държавата. А намаляването му минизира това представителство и прегражда пътя на по-малките партии, а оттам и на техния електорат към НС.

За прекия избор на полицейските шефове съдиите са категорични – това е абсолютно преобръщане на сегашния конституционен модел на тривластието, в който директният вот е само за депутатите и президента, но не и за изпълнителната и съдебна власт. Което, сведено до МВР-шефовете ще рече – като част от изпълнителната власт, те са лица, прокарващи нейната политика, за която отговорност носят министърът и Министерският съвет.

За електронния вот отговорът на КС бе повече от очакван – повторното решаване на веднъж решен с референдум въпрос подкопава правната сигурност в държавата.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.