Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов обжалва „помилването“ на Янева пред ВАС

Лозан Панов обжалва „помилването“ на Янева пред ВАС

Defakto.bg

Наказанието „понижаване в ранг“ за 3 г. е твърде леко за бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Това заявява в жалба до ВАС Лозан Панов. Според него доказаните действия и бездействия на Янева заслужават най-тежката санкция – уволнение.

Дисциплинарният състав се бе разделила в мнението си за справедливото наказание. Две от съдийките – Каролина Неделчева и Даниела Костова предлагаха понижене в ранг, Галя Георгиева настояваше за уволнение. Във вторник съдийската колегия на ВСС избра по-леката санкция.

Председателят на ВКС Лозан Панов оспорва „помилването“ като един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева заради стила и начина на управление на СГС. Другият бе бившият правосъден министър Христо Иванов.

„Обжалваното решение не е постановено с оглед на събраните доказателства, доколкото същите безспорно установяват наличието на допуснатите дисциплинарни нарушения, но наложеното наказание не съответства на тяхната тежест, като не са взети предвид критериите при определяне на наказанието, посочени в чл. 309 от ЗСВ“ – категоричен е Лозан Панов. Нормата императивно установява критериите за определяне на дисциплинарното наказание, като предвижда, че следва да бъдат взети предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, и поведението на нарушителя. В жалбата пише още: „Негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени с оглед на обезпечаване на справедлив процес и гарантиране на правото на защита на гражданите и организациите. В този смисъл следва да се посочи, че е допуснат пропуск, като не е приложена точно материалноправна разпоредба относно правната квалификация на деянието, а именно действия или бездействия, с които се накърнява престижът на съдебната власт – дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 от ЗСВ“. Освен това Лозан Панов констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието.

Председателят на ВКС твърди: „Като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките й направления: разпределяне на функциите на своите заместници, организация на работата на съответните отделения, създаване на правила и механизми за преодоляване на свръхнатовареността на съда, организация на ботата на съдии, съдебни помощници и съдебни служители, разпределението на делата съгласно принципа на случайното разпределение, обезпечаване на работата на сигурността на информационните системи на съда, допуснала е нарушения при командироването на съдии, при разпределянето на съдебни заседатели, не е съумяла да обезпечи и гарантира достъпа на гражданите до справедлив процес, съдия Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си...“. Лозан Панов подчертава, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда. В жалбата пише, че като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на зам.-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела. Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата.

Според председателя на ВКС несправянето с проблема с натовареността е доказано, че е не само по обективни причини, а са констатирани умишлени действия и решаване на въпроса с оглед личността, което е довело до несправедливо и неадекватно управление на човешките ресурси на съда. „Именно умишлено създаденият хаос и безредие са способствали за облагодетелстване и кариерно израстване на едни съдии за сметка на други. Наличието на посочените нарушения е категорично установено от приложените по дисциплинарното дело материали, които налагат категоричен извод за допуснати множество нарушения, свързани с неизпълнение на законоустановените правомощия на съдия Янева в качеството й на административен ръководител“ – мотивира се Лозан Панов.

По жалба отново на Панов и на правосъдния министъп Екатерина Захариева във ВАС има и друго дело на бивш управленец на СГС – заместничката на Янева Богдана Желявска. Тя бе тотално оправдана от съдебния съвет, а ВАС спря делото в изчакване на тълкувателно решение, свързано с наказването на магистрати.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.