Последни новини
Home / Без категория / Министър Захариева: Справедливият процес вече зависи от манталитета на кадрите в съдебната власт

Министър Захариева: Справедливият процес вече зависи от манталитета на кадрите в съдебната власт

Defakto.bg

Магистратите вече няма да имат никакви оправдания за вмешателство в работата им, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.
„Приетите вчера промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) дават всички гаранции за независимост, но въпросът е и в манталитета на съдии прокурори и следователи“, допълни Захариева.
Правосъдният министър благодари на народните представители, че са удължили работното си време, за да приемат преди лятната ваканция тези толкова важни разпоредби за съдебната система.
„Колкото по-бързо се приеме законът, толкова по-бързо ще започне неговото прилагане. Справедливият процес зависи от хората в системата. Именно това уреждат промените в ЗСВ – в системата да влизат най-добрите и най-почтените. Важно е и кариерното развитие, атестирането, проверките за почтеност и имуществено състояние на магистратите“, коментира министър Захариева.
По думите й един от най-големите проблеми в момента са встъпителните конкурси за съдии, прокурори и следователи.
Магистратите ще имат задължение и да декларират всички членства в персонифицирани и неперсонифицирани организации, включително тези с нестопанска цел, като например професионални съюзи, уточни още Захариева.
Попитана, дали новите текстове ще гарантират спирането на скандали за съмнителни контакти в съдебната система, Захариева отговори, че една от най-големите гаранции за това е съдийското самоуправление. „Съдиите ще могат да номинират най-почтените си колеги за председатели на съдилища, да изслушват номинираните за председатели и заместник-председатели, да дават аргументирани становища. Новите правомощия на Инспектората към ВСС също са гаранция за това. Например проверката за действия, които накърняват престижа и независимостта на съдебната власт“, допълни тя.
Министърът на правосъдието коментира още, че промените в текстовете, отнасящи се до прокуратурата, са съществени. Засилва се отговорността на всеки един прокурор и неговата независимост да взима решения по съответния казус.
Екатерина Захариева изказа несъгласие с коментарите на определени политици, че изслушването в парламента на председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, както и на главния прокурор по инициатива на народните представители е намеса в съдебната власт.
На въпрос, какво би попитала тя главния прокурор, Захариева заяви, че би дискутирала с него мерките за справяне с корупцията по високите етажи на властта. „Всъщност този разговор го водим вече и имаме воля и план за справяне с проблема“.
По думите й разследващите и МВР се справят добре с организираната престъпност.
В заключение министър Захариева каза, че измененията и допълненията в ЗСВ влиза в сила от деня на обнародването им, с изключение на текстовете за електронното правосъдие. Те ще влязат в сила 3 г. след обнародването. „Дотогава се надявам Министерството на правосъдието и ВСС, с които сме партньори, да изградим системата за електронно правосъдие. Това е важно за прозрачността и отчетността и е допълнителна гаранция срещу корупционни натиск“, допълни Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Един коментар

  1. Г-жо Захариева,
    С твърденията си искате да ни кажете, че не съществува в света система, при която ако съдия няма “правилния” манталитет – нищо не може да се направи. Не е вярно ! Примери за отстранени и дори осъдени магистрати има достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.