Последни новини
Home / Без категория / Министър Захариева: Справедливият процес вече зависи от манталитета на кадрите в съдебната власт

Министър Захариева: Справедливият процес вече зависи от манталитета на кадрите в съдебната власт

Defakto.bg

Магистратите вече няма да имат никакви оправдания за вмешателство в работата им, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.
„Приетите вчера промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) дават всички гаранции за независимост, но въпросът е и в манталитета на съдии прокурори и следователи“, допълни Захариева.
Правосъдният министър благодари на народните представители, че са удължили работното си време, за да приемат преди лятната ваканция тези толкова важни разпоредби за съдебната система.
„Колкото по-бързо се приеме законът, толкова по-бързо ще започне неговото прилагане. Справедливият процес зависи от хората в системата. Именно това уреждат промените в ЗСВ – в системата да влизат най-добрите и най-почтените. Важно е и кариерното развитие, атестирането, проверките за почтеност и имуществено състояние на магистратите“, коментира министър Захариева.
По думите й един от най-големите проблеми в момента са встъпителните конкурси за съдии, прокурори и следователи.
Магистратите ще имат задължение и да декларират всички членства в персонифицирани и неперсонифицирани организации, включително тези с нестопанска цел, като например професионални съюзи, уточни още Захариева.
Попитана, дали новите текстове ще гарантират спирането на скандали за съмнителни контакти в съдебната система, Захариева отговори, че една от най-големите гаранции за това е съдийското самоуправление. „Съдиите ще могат да номинират най-почтените си колеги за председатели на съдилища, да изслушват номинираните за председатели и заместник-председатели, да дават аргументирани становища. Новите правомощия на Инспектората към ВСС също са гаранция за това. Например проверката за действия, които накърняват престижа и независимостта на съдебната власт“, допълни тя.
Министърът на правосъдието коментира още, че промените в текстовете, отнасящи се до прокуратурата, са съществени. Засилва се отговорността на всеки един прокурор и неговата независимост да взима решения по съответния казус.
Екатерина Захариева изказа несъгласие с коментарите на определени политици, че изслушването в парламента на председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, както и на главния прокурор по инициатива на народните представители е намеса в съдебната власт.
На въпрос, какво би попитала тя главния прокурор, Захариева заяви, че би дискутирала с него мерките за справяне с корупцията по високите етажи на властта. „Всъщност този разговор го водим вече и имаме воля и план за справяне с проблема“.
По думите й разследващите и МВР се справят добре с организираната престъпност.
В заключение министър Захариева каза, че измененията и допълненията в ЗСВ влиза в сила от деня на обнародването им, с изключение на текстовете за електронното правосъдие. Те ще влязат в сила 3 г. след обнародването. „Дотогава се надявам Министерството на правосъдието и ВСС, с които сме партньори, да изградим системата за електронно правосъдие. Това е важно за прозрачността и отчетността и е допълнителна гаранция срещу корупционни натиск“, допълни Захариева.

About De Fakto

Проверете също

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

С кодово име „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Един коментар

  1. Г-жо Захариева,
    С твърденията си искате да ни кажете, че не съществува в света система, при която ако съдия няма „правилния“ манталитет – нищо не може да се направи. Не е вярно ! Примери за отстранени и дори осъдени магистрати има достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.