Последни новини
Home / Законът / Съдебен бюджет: Искат с 80 милиона лева повече за догодина

Съдебен бюджет: Искат с 80 милиона лева повече за догодина

Defakto.bg

Увеличение на бюджета на съдебната владст с 80 млн.лв. приз 2017 г. предвижда внесеният от министъра на правосъдието проектобюджет, одобрен днес от пленума на Висшия съдебен съвет. Изненадващо, доскорошният финансист на ВСС Михаил Кожарев обяви „резерви“ към разчетите. Понеже не била свършена работата по изработването на новата съдебна карта. Преведено, критиката е срещу Калин Калпакчиев от опозицията във ВСС, който оглавява комисията по натовареността. И е меко казано, некоректна – работата по новата съдебна карта върви по разписания от самия ВСС план. Но, както и да е.

Предложеният от правителството и гласуван от парламента съдебен бюджет за 2016 г. бе 518 млн.лв. Сега разчетите са за 597,7 млн.лв. за догодина. В тях не влизат приходите от съдебни такси, които традиционно се движат около 100 млн.лв. Заложените приходи за 2017 г. ш следващите две годзини също са за 108 млн.лв. Трето и четвърто е какво ще предложи като проектобюджет Министерството на финансите – традиционно то залага по-ниски стойности за съдебната власт, а парламентът одобрява неговите разчети.

Приетите от ВСС разчети за разходите са на базата на предложенията на органите на съдебната власт. Те предвиждат:

2017 г. –597,7 млн. лв.

2018 г. –  596,5 млн. лв.

2019 г. – 596, 1 млн. лв.

Разчетите са разработени на база заета численост, като са предвидени нови щатни бройки за ВСС и за Инспектората към ВСС или общо 14 128 щата  за всички органи на съдебната власт.

За изпълнение на новите правомощия на Инспектората по проверките на имуществени декларации, конфликт на интереси, почтеност и независимост на магистратите са заложени допълнителни средства от 3 млн.лв.

За издръжка са предвидени 64,3 млн.лв. за 2017 г. В тях са включени средства за наем на сгради, ползвани от органи на съдебната власт в размер на 1,1 млн. лв., съгласно предоставени договори от Министерство на правосъдието. След последните промени в Конституцията управлението на съдебните сгради от министерството отново отиде във ВСС.

С 3,5 млн. лв. са увеличени разходите за прокуратурата за изплащане на обезщетения по ЗОДОВ спрямо бюджета за 2016 г. Завишени са разходите за текущ ремонт, вода, горива и енергия, материали и външни услуги с 20% във връзка с придобиване и стопанисване на нови съдебни сгради.

За 2017 г. са предвидени средства за организиране и провеждане на общи събрания за избор на членове на ВСС в размер на 2.7 млн. лв. В проектобюджета са включени средства за дейностите по атестиране на магистратите от Комисиите по атестирането и конкурсите /КАК/ при съдийската и прокурорската колегии за избрани членове от действащи към момента на избора съдии, прокурори и следователи.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.