Последни новини
Home / Законът / Местан: Регистрацията на ДОСТ е добра новина за България

Местан: Регистрацията на ДОСТ е добра новина за България

Defakto.bg

Лидерът на новорегистрираната партия ДОСТ Лютви Местан не закъсня да похвали съда за това решение. И използва повода за пространна политическа пропаганда.

В разпратената до медиите позиция на Местан заявява:

„Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България по две причини.

Първата е надполитическа. ВКС е на висотата на своите конституционни и законови отговорности и с това свое Решение реабилитира дискредитираното с отказа на съдията от СГС доверие на хилядите членове и симпатизанти на партия ДОСТ във върховенството на закона. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани.

Втората е дълбоко политическа. Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава. Това е приоритет на приоритетите на ДОСТ, защото включва всички ценности на цивилизованата политика, сред които, на първо място, реалното равноправие без етническа и верска дискриминация. Концепцията ни за нов, модерен граждански патриотизъм, който включва, а не изключва, става особено актуална в контекста на тежките предизвикателства, пред които е изправена демокрацията в света – бруталния тероризъм. За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението.

Демократи за отговорност, свобода и толерантност е алтернатива на всички антинатовски, антиевропейски, крайно националистически и олигархични сили в българското общество“.

Хубаво е човек да си вярва. Но нека партия ДОСТ остави на гражданите да преценят кой за какво се бори. Нагледали сме се на „демократи“ на хартия. Да видим делата.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.