Последни новини
Home / Законът / По трето „царско дело”: ВКС решава колко да плати на Симеон за „Ситняково”

По трето „царско дело”: ВКС решава колко да плати на Симеон за „Ситняково”

Defakto.bg

Какво обезщетение трябва да плати държавата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за подобренията в „Ситняково” – този въпрос ще решават Добрила Василева, Жанин Силдарева и Бонка Дечева от Върховния касационен съд. Вариантите са два – по 17 463 лв. за всеки от двамата, т.е. общо 34 926 лв. общо или по 19 329 лв., общо 38 658 лв. Това е единственият проблем, с който ще се занимава последната инстанция. Този път до касация не бяха допуснати основните въпроси на „царската” реституция, касаещи собствеността на резиденцията. А предишните две инстанции бяха категорични – „Ситняково” безспорно е държавен. С две думи – държавата окончателно спечели спора за този имот.

„Ситняково” е третият казус на вниманието на ВКС. През 2012 г. по делото „Кричим” върховните съдии категорично обявиха, че интендантството, на чието име са нотариалните актове за дворците и за 16 500 дка рилски гори, е държавна служба, обслужвала институцията на короната, а не монарсите като частни лица. Както и че по силата на Търновската конституция царят като държавен глава не е можел да завладява имоти по давност, негова основна задача е била да пази имотите на поданиците си и на държавата.

По делото „Саръгьол” през юли 2016 г. друг състав на ВКС също призна „царските” имоти за държавни, но редактира предното решение, обявявайки че по принцип Търновската конституция не е била пречка държавният глава да се сдобива и с частна собственост. Основният акцент обаче бе друг – държавата не може да търси от Симеон и сестра му обезщетения за неправомерно ползване на имотите, които сама веднъж му е върнала. Макар и без правно основание и  по времето на кабинета „Сакскобургготски”.

Като продължение именно на това решение сега очевидно до касация е допуснат и казусът „Ситняково”. Определението на Василева, Силдарева и Дечева за допустимост е от 29 юли, макар закритото заседание по темата да е проведено още в края на февруари. Предстои насрочване на делото по същество, в открито съдебно заседание.

Какъв е проблемът? Първата инстанция, Софийският окръжен съд като призна държавата за собственик на „Ситняково” отхвърли исканията на Симеон и сестра му да задържат имота, докато не им се изплатят направените в него подобрения. Втората инстанция – Софийският апелативен съд отмени този отказ, но разпореди от присъдените на Сакскобургготски и Мария Луиза суми по 19 329 лв. за всеки да се направи прихващане на обезщетението, които те на свой ред дължат на държавата за неоснователното ползване на имота – по 1357 лв. всеки плюс 509 лв. лихва. Затова, по тези разчети, двамата трябва да получат по 17 463 лв.

Сега има думата Върховния касационен съд.

Държавата си поиска също „Царска Бистрица“ (и спечели на първа инстанция) , „Врана“ и рилските гори – по тях още няма решение.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.