Последни новини
Home / Законът / Академията на софийските адвокати – първата по рода си в страната

Академията на софийските адвокати – първата по рода си в страната

Defakto.bg

„За това, което не пише в учебниците по право”

Когато завършат университета, юристите са научили правните норми или поне дипломата им удостоверява това. Но когато започнат работа, оказва се, че адвокатите всъщност работят с хората. И хората работят с тях. Но това никой не ги е научил в университета. Учи ги самият живот, кога повече, кога по-малко успешно. Понякога минават дълги години, докато адвокатите осъзнаят тази проста истина. За никого обаче не е късно да започне да се учи, независимо колко професионален стаж има зад гърба си.

Идеята за създаването на Адвокатска академия „За това, което не пише в учебниците по право” беше естествено развитие на дългогодишната работа на адвокат Светозар Зафиров от Адвокатско дружество „Зафиров и Господинов” с млади колеги – адвокати, започващи своя професионален път. Концепцията на академията е, че адвокатът не е един обикновен просбописец, разносвач на документи или недобросъвестен и користолюбив манипулатор.

Адвокатската професия изисква комплексна подготовка в много и различни сфери на знанието за човека, които намират пресечните си точки в ежедневната адвокатска практика. С използването на този широк комплекс от знания, адвокатът издига на по-високо ниво услугата, която предоставя на клиентите си. И така постига по-добро удовлетворение на клиентите и по-добри резултати от своята работа.

Съветът на Софийската адвокатска колегия подкрепи идеята и концепцията, прие програмата и лекторите, които бяха поканени от адв. Зафиров, и осигури материалната и информационна подкрепа на Академията. Първата сесия започна през месец февруари. Теоретичните занятия се провеждаха всяка сряда, а в петъчните следобеди бяха практическите модули. В залата на Софийска адвокатска колегия на третия етаж в Търговския дом на бул. „Витоша” 1 А често имаше и правостоящи слушатели…

Програмата на Академията бе структурирана в четири модула.

Първият бе за адвоката като професионалист с комплексни лични качества за общуване, убеждаване и влияние. Тук се подпомагаше развитието на невербалната и вербалната интелигентност на адвоката.

Вторият модул бе фокусиран върху адвоката и другите – колеги и различни професионалисти при упражняването на адвокатската работа, клиенти. Проследени бяха разгледани различните роли, в които ежедневно влиза адвокатът – като психотерапевт, треньор, мотиватор…

Адвокатите се видяха през погледа на съдията, на нотариуса. Работиха за развитието на своята харизма, за управлението на късмета си, научиха за зависимостите, на които са подвластни самите те и техните клиенти. Най-после бяха обяснени психологията и националният характер на клиента.

В третия модул акцентът беше върху уменията на адвоката да презентира себе си и своята работа, върху публичната реч, техниката на говора и отстраняването на говорни дефекти. Разкрити бяха много вербални и невербални похвати и реторични способи, приложими в публичната реч и медийното поведение на адвокатите.

Необходимата финална тема също бе тук – за адвокатските възнаграждения и тяхното формиране, за кривата на благодарност на клиента, за клиентите, които не плащат…

Четвъртият практически модул фокусираше в себе си елементите от останалите модули и тяхното приложение в действие. Груповите занимания имаха заряда на общата емоция и интерес, а индивидуалните се провеждаха според специфичните нужди на всеки отделен адвокат.

Екипът от лектори бе подбран според различните сфери на знание, с които адвокатската практика има пресечни точки. Една част от тях бяха хабилитирани преподователи – проф.Иванка Мавродиева в областта на публичната реч, проф. Юрий Търкаланов в областта на националната сигурност, доц. Милена Цветкова в областта на писмената реч и стандартите при писане, доц. Арсения Иванова в практическия модул по техника на вербалната комуникация.

Друга част бяха квалифицирани професионалисти в различни области – психотерапевтът и писател Мадлен Алгафари, юристът-журналист Васил Чобанов, специалистът по нервнолингвистично програмиране и коучинг Валентин Марков, пхсихиатърът д-р Валя Георгиева, специалист по наркомании и други зависимости. Гостува съдията от ВАС, Марио Димитров, както и нотариус Валери Манчев Пресечната точка на всички теми пък бе търсена влекциите на практикуващия адвокат Светозар Зафиров.

Първият сезон на Академията приключи в края на месец юни. Продължението предстои през есента. Вероятно вече и онлайн, с нови практически модули, с доразвитие на темите от първия сезон и с още нови идеи. Адвокатите сами го пожелаха.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Един коментар

  1. ДАРИНА ЗИНОВИЕВА

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ! МНОГО СИЛНА КОНЦЕПЦИЯ! ОТГОВОР НА РЕАЛНА НЕОБХОДИМОСТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.