Последни новини
Home / Законът / Промени в Семейния кодекс облекчават осиновяването

Промени в Семейния кодекс облекчават осиновяването

Defakto.bg

Предложения за промени в Семейния кодекс вероятно ще бъдат готови за обществено обсъждане до края на месеца, съобщиха заместник-социалният министър Деница Сачева и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева- Русева.
Въвежда се процедура за получаване на повече данни от осиновинения – в един определен период детето ще може да получи информация за своя медицински статус, за история на своето заболяване, какво се е случило в живота му, но не и данни за биологичния родител. На втория етап, ако то желае данни за биологичния родител, след съгласието на родителите, ще му бъде уважено правото да получи информация и да се срещне с тях, обясни Виргиния Мичева – Русева, цитирана от БТА.
В момента със Семейния кодекс се дава възможност на осиновени да поискат от съда информация за своите родители, но в особен случай, припомни тя.
С промените в Семейния кодекс ще се улесни процедурата по осиновяване. По думите на Деница Сачева процесът няма да стане по-рисков за децата и кандидат -осиновителите, а ще се въведат някои нови правила.
Предвижда се създаване и на Национален съвет за осиновяване, сходен на принципа на работа на Съвета за международни осиновявания. Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат-осиновителите в цялата страна, а не само на регионален принцип. По думите на Сачева така за всяко дете ще се намери най-добрият кандидат-осиновител.
Предвижда се да отпадне и разсиновяването. Тази възчможност ще остане само в крайни случаи и то по искане на държавни институции.
Ще бъдат затегнати и правилата за припознаване, като се въвеждат повече изисквания при доказването на бащинство. Целта е да се пресече търговията на деца.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.