Последни новини
Home / Законът / Роднина на нападателите на “Шарли ебдо” задържан у нас, отива на съд на 10 август

Роднина на нападателите на “Шарли ебдо” задържан у нас, отива на съд на 10 август

Defakto.bg

Мурад Хамид, шурей на един от терористите, нападнали редакцията на “Шарли ебдо” през януари 2015 г., е арестуван у нас. На 10 август Софийският градски съд ще заседава по искането за предаването му на Франция. Това официално обявиха от прокуратурата днес.

За задържането на Хамид в България вчера съобщи френският седмичник “Журнал дю диманш”, а  вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди новината. И обяви, че арестуваният имал “поведение, типично за чуждестранен борец”.

Днес прокуратурата съобщи:

По повод постъпила Европейска заповед за арест, издадена на 29.07.2016 г. от Прокуратурата към Главния съд в гр. Париж, Република Франция, по реда на ЗМВР на 29.07.2016 г. за 24 часа е задържан на територията на град София френският гражданин Мурад Хамид. Същият се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм.

С постановление на СГП от 30.07.2016 г. лицето е задържано за срок до 72 часа. В установения 72-часов срок за задържане на лицето на 02.08.2016 г.  в СГП е получен превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което на основание чл. 43, ал. 2 от Закона за европейската заповед за арест и екстрадицията (ЗЕЕЗА) е внесено искане от СГП за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция.

С протоколно определение на Софийски градски съд от 02.08.2016 г. спрямо лицето Мурад Хамид е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към настоящия момент определението на съда е влязло в сила, доколкото не е обжалвано от лицето.

Заседанието пред СГС по реда на чл. 44, ал.1 от ЗЕЕЗА за същинското разглеждане на Европейската заповед за арест е насрочено за 10.08.2016 г. от 14.30 часа.

Понастоящем лицето Мурад Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.

Мурад Хамид е шурей на Шариф Куаши, който заедно с брат си Саид бе ликвидиран от полицията след убийствата на журналисти в редакцията на сатиричното издание “Шарли ебдо”. А, според френския вестник “Либерасион” Хамид е бил в полезрението на френските разузнавателни служби още от август 2014 г.
Службите го водят в картотеките си с т.нар. фиш S. Във Франция такова досие се съставя на лица, смятани за сериозна заплаха за националната сигурност.
Мурад Хамид беше заподозрян, че е третият нападател срещу редакцията на “Шарли ебдо”, припомня “Либерасион”.
Разпитан веднага след нападението, извършено от братята Куаши, той е освободен, защото доказателства срещу него не са открити.

 

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.