Последни новини
Home / Законът / Роднина на нападателите на “Шарли ебдо” задържан у нас, отива на съд на 10 август

Роднина на нападателите на “Шарли ебдо” задържан у нас, отива на съд на 10 август

Defakto.bg

Мурад Хамид, шурей на един от терористите, нападнали редакцията на “Шарли ебдо” през януари 2015 г., е арестуван у нас. На 10 август Софийският градски съд ще заседава по искането за предаването му на Франция. Това официално обявиха от прокуратурата днес.

За задържането на Хамид в България вчера съобщи френският седмичник “Журнал дю диманш”, а  вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди новината. И обяви, че арестуваният имал “поведение, типично за чуждестранен борец”.

Днес прокуратурата съобщи:

По повод постъпила Европейска заповед за арест, издадена на 29.07.2016 г. от Прокуратурата към Главния съд в гр. Париж, Република Франция, по реда на ЗМВР на 29.07.2016 г. за 24 часа е задържан на територията на град София френският гражданин Мурад Хамид. Същият се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм.

С постановление на СГП от 30.07.2016 г. лицето е задържано за срок до 72 часа. В установения 72-часов срок за задържане на лицето на 02.08.2016 г.  в СГП е получен превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което на основание чл. 43, ал. 2 от Закона за европейската заповед за арест и екстрадицията (ЗЕЕЗА) е внесено искане от СГП за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция.

С протоколно определение на Софийски градски съд от 02.08.2016 г. спрямо лицето Мурад Хамид е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към настоящия момент определението на съда е влязло в сила, доколкото не е обжалвано от лицето.

Заседанието пред СГС по реда на чл. 44, ал.1 от ЗЕЕЗА за същинското разглеждане на Европейската заповед за арест е насрочено за 10.08.2016 г. от 14.30 часа.

Понастоящем лицето Мурад Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.

Мурад Хамид е шурей на Шариф Куаши, който заедно с брат си Саид бе ликвидиран от полицията след убийствата на журналисти в редакцията на сатиричното издание “Шарли ебдо”. А, според френския вестник “Либерасион” Хамид е бил в полезрението на френските разузнавателни служби още от август 2014 г.
Службите го водят в картотеките си с т.нар. фиш S. Във Франция такова досие се съставя на лица, смятани за сериозна заплаха за националната сигурност.
Мурад Хамид беше заподозрян, че е третият нападател срещу редакцията на “Шарли ебдо”, припомня “Либерасион”.
Разпитан веднага след нападението, извършено от братята Куаши, той е освободен, защото доказателства срещу него не са открити.

 

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.