Последни новини
Home / Законът / Тръгва надпревара за районния съд в Благоевград

Тръгва надпревара за районния съд в Благоевград

Defakto.bg

Надпреварата за нов председател на районния съд в Благоевград стартира на 12 август, съобщиха от ВСС. На тази дата в Държавен вестник ще бъде обнародвано решението на съдийската колегия  за обявяване на свободната длъжност „административен ръководител – председател” на Районен съд Благоевград. Кандидатите ще имат възможност в четиринадесетдневния срок за прием на документи да подадат заявления за участие в процедурата.

Надпреварата ще е интересна заради конфликта между окръжния и районния съд в града, нестихващ от години, но в крайна сметка останал непризнат от кадровика на съдебната власт. Въпреки това дотук ВСС традиционно заема страната на председателя на окръжния съд Катя Бельова, която наскоро избра за втори мандат начело на ОС. За сметка на това бившият председател на районния съд Екатерина Николова и нейният екип не получават подкрепа от ВСС.

Днес съдебният съвет информира и по други кадрови въпроси.

Във връзка с обявените с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 12/12.07.2016 г. и oбн. в ДВ, бр. 57/22.07.2016 г. конкурси за повишаване в длъжност и преместване чрез събеседване в окръжните съдилища – трите колегии приключи приемът на заявления. В конкурса за ОС – гражданска колегия документи за участие подадоха 143 кандидати, за ОС – търговска колегия кандидатите за повишаване са 92, а за наказателна колегия – 39. Предстои произнасяне по допустимостта на подалите заявления участници в конкурсите.

На 09.08.2016 г. /включително/ изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, обявени от Съдийската колегия на ВСС с решение по протокол № 12/12.07.2016 г.  и обн. в ДВ, бр. 58/26.07.2016 г. За обявените свободни длъжности „административен ръководител – председател” съответно на Районен съд – Девня, Районен съд – Свиленград, Районен съд – Мадан и Районен съд – Провадия документи за участие са подадени от 1 кандидат, като същите се публикуват на интернет страницата на ВСС в раздел Важно/Избор на административни ръководители. За  Районен съд – Каварна и Районен съд – Велинград все още не са постъпили кандидатури .

До 16.08.2016 г. ще се приемат документи за участие в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, открити от Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 11/20.07.2016г.  и обн. в ДВ бр. 60/02.08.2016 г., както следва: обявени свободни длъжности: „административен ръководител” на Окръжна прокуратура – Шумен, Районна прокуратура – Белоградчик и Районна прокуратура – Кула, както и открити процедури за длъжности „административен ръководител” с изтичащ мандат: Районна прокуратура – Трявна – изтичащ мандат на 03.10.2016 г. и Апелативна прокуратура – Пловдив – изтичащ мандат на 12.10.2016 г.

На 12 август в броя на Държавен вестник предстои да се обнародва и решението на Прокурорската колегия от 27.07.2016 г. за обявяване на конкурсът за повишаване в длъжност и преместване чрез събеседване за заемане на 4 (четири) свободни длъжности прокурор” във Военно-окръжна прокуратура гр. София, както следва: Военно-окръжна прокуратура гр. София – 3 (три) свободни длъжности; Военно-окръжна прокуратура гр. София-Военно-следствен участък гр. Плевен – 1 (една) свободна длъжност. В 14-дневен срок от датата на публикуване на обявата в „Държавен вестник“ кандидатите могат да подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилагат: служебна бележка от административния ръководител, удостоверяваща наличие на стаж по чл. 164 от ЗСВ; кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с 3 (три) акта, постановени от кандидата през последните 3 (три) години от дейността му, избрани на случаен принцип; копие от 3 (три) акта, изготвени от кандидата през последните 3 (три) години от дейността му, избрани от него; други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.