Последни новини
Home / Законът / В Русе върви дело срещу председателя на ОИК Иван Иванов за имотна измама

В Русе върви дело срещу председателя на ОИК Иван Иванов за имотна измама

Defakto.bg

 

В Окръжния съд в Русе върви дело срещу председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) адвокат Иван Иванов, съобщи пресслужбата на съда. Заедно с още трима подсъдими, той е обвинен, че е участвал в имотна измама. Имената на останалите изправени пред съда мъже са Ангел Ангелов, Пламен Пенчев и Венелин Манолов.

Измамени по това дело са автентичната собственичка на апартамент Росица Константинова и семейство Маджид и Албена Ростон, на които е било продадено незаконнно жилицето й.   От разказите на измамените съпрузи пред съда, станало ясно, че  двамата  решили да заменят жилището си с по-голямо и са се обърнали към своя позната, собственик на агенция за недвижими имоти. Тя пък познавала адвокат Димитринка Костадинова, която се занимавала с покупко-продажба на недвижими имоти.

Във връзка с работата си, юристката контактувала и с други свои колеги, заети в същата сфера. Чрез един от тях – адвокат Мирослав Василев, се свързала с един подсъдимите – адвокат  Иван Иванов, за когото научила от Василев, че е упълномощен от собственика на жилището да го продаде, разказа самата тя в съдебната зала.

Пред съда адвокат Василев заявил, че е научил за апартамента, тъй като самият той търсел жилище в този период, а правел това и за клиентите си.

Адв. Костадинова обяснила, че при първия оглед на жилището, там е бил и адв. Иванов, който носел ключовете за апартамента, за входа на блока и за мазата.

Меджид Ростон разказа спомените си за покупката на имота, която е направена през 2009 г. След като чрез познатата си Павлинка Спатарис, собственичка на

агенцията за недвижими имоти „Хеллас“, го разгледал и решил да го купи, той се постарал да бъде направена проверка при нотариус Жанета Георгиева. При нея жилището било продадено на последния му собственик само няколко месеца, преди да бъде предложено на Ростон. Проверката не показала нищо подозрително и мъжът решил да го закупи за семейството си. Изискал изрично обаче собственикът да присъства на покупко-продажбата и лично да постави подписа си.

Сделката била изповядана в кантората на нотариус Румяна Падалска. Тъй като този ден тя отсъствала, това направила помощник-нотариусът Даниела Добрева, каза самата тя пред съда.

Меджид Ростон обяснил още, че на сделката присъствал адв. Иван Иванов и един от другите подсъдими – Пламен Пенчев, който се представил за собственика. Той поставил подписа си под документа, но не взел парите. Те били преведени по банкова сметка, представена от Иванов, тъй като, по думите на Меджид Ростон, юристът обяснил, че имат сметки за уреждане с Пенчев.

За жилището измаменият мъж платил 34 000 евро, а ремонтът, направен след това, бил също бил много скъп, тъй като, по думите на всички свидетели, то било в много лошо състояние и пълно с отпадъци. Обясненията, давани на евентуалните купувачи за вида на апартамента били, че в него е живяла клошарка.

През 2010 г. семейство Ростон били извикани за разпит в полицията, където разбрали, че апартаментът им всъщност принадлежи на друг човек и те са станали

жертва на измама.

Жалбата била подадена от собственичката – Росица Константинова. По време на продажбата на дома й, тя работела в Италия, когато неин познат й се обадил и ѝказал, че чужди хора живеят в апартамента ѝ. Жената напуснала работата си и се прибрала в България, за да се заеме с проблема.

От кантората на нотариус Жанета Георгиева ще бъдат изискани докуменитите, които съдържат данни за човека, получил нотариалният акт за апартамента. При нотариус Георгиева е извършена първата покупко-продажба на 27 март 2009 г.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.