Последни новини
Home / Законът / Магистрати защитиха съдийката на Фарук Бекташ

Магистрати защитиха съдийката на Фарук Бекташ

Defakto.bg

Защо МВР нарушава закона и не охранява пуснатите под домашен арест?

Съдиите от софийския окръжен съд защитиха колежката си Недялка Николова. В последните дни тя бе взета на прицел заради решението й да определи „домашен арест“ за турския гражданин Фарук Бекташ, убил на пътя семейство мотористи, който впоследствие избяга. По този повод се организираха протести пред съдебните палати в страната и столицата,  съдия Николова бе нападана и от медии.

 Удивително е как  встрани остава фактът, че за изпълнението на мярката „домашен арест“ по закон отговаря МВР и би било по-логично протестите да се правят там. 

Какво пише в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)?

Чл. 62. (1) Домашният арест се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган.

 (2) Мярката за неотклонение домашен арест в досъдебното производство се взема и контролира от съда по реда на чл. 64 и 65.

(3)  (Нова, ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът определя адреса, на който ще се изпълнява домашният арест. Последваща промяна на адреса на изпълнение на мярката се разрешава от прокурора в досъдебното производство или от съда, пред който делото е висящо.

 (4) (Нова, ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът, съответно прокурорът уведомява структурите, които контролират изпълнението на мярката, за вземането й, както и за последваща промяна на адреса на изпълнението й.

 !!(5) (Нова, ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Спазването на забраната по ал. 1 се контролира от структурите на Министерството на вътрешните работи. За констатирани нарушения на забраната се уведомяват съответният съд и прокурор.

………

Ако нещо е ясно в този казус, то е че МВР не е изпълнило задължението си  да контролира изпълнението на мярката за неотклонение „домашен арест“ и обвиняемият необезпокоявано се е укрил.  Не се забелязва и раздвижване в прокуратурата  по този повод.

Във вторник  от Софийския окръжен съд публикуваха своето становище. Поместваме го без съкращения:

„Във връзка със засиления медиен интерес и обществен отзвук в последните няколко дни, по повод определената от съдия Недялка Николова мярка за неотклонение „домашен арест“, спрямо турския гражданин – обвиняемия Фарук Бекташ, ние съдиите от Софийския окръжен съд, изразяваме следното становище:

На 28.07.2016г. състав на Софийски окръжен съд с председател Недялка Николова е разгледал искане на Софийска окръжна прокуратура по частно наказателно дело № 615/2016г. по описа на съда, за вземане по отношение на обвиняемия Фарук Бекташ  на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по досъдебно производство, водено при ОДМВР – София, под № 47 по описа за 2016г.

С определение от същата дата съдия Николова е наложила на обвиняемия Бекташ мярка за неотклонение „домашен арест“ и е постановила тя да се изпълни на адрес град София, кв. „Враждебна“ ул. „58“ №3-А.

Разглеждането на искането на Прокуратурата за постановяване на мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Бекташ е извършено в открито съдебно производство, в публично заседание, а мотивите на съдията Николова за определяне на мярка „домашен арест“, са изложени пространно и подробно в съдебния акт, и са оповестени на интернет страницата на Софийски окръжен съд, в раздел „Прессъобщения“.

Съдията – докладчик е определила мярката „домашен арест“ спрямо обвиняемия Бекташ след като се е запознала с доказателствения материал, събран на този етап от досъдебното производство, съобразно закона и водена от вътрешното си убеждение за законосъобразната и подходяща в случая мярка за неотклонение.

Делото е разгледано от съдия Недялка Николова, тъй като същата е била дежурен съдия, за периода от 25.07.2016г. до 31.07.2016 г., съгласно утвърдения от председателят на Софийски окръжен съд график на дежурствата на съдиите от наказателно отделение.

За времето от 08.08.2016г. до 12.08.2016г. включително съдия Недялка Николова ползва планиран платен годишен отпуск. Ползването на отпуска по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите.

В тази връзка, считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга.

Като част от съдебната система, Софийският окръжен съд и съдиите в него работят ежедневно и се произнасят по отделни казуси – граждански спорове, търговски дела и такива, свързани с извършени престъпления, попадащи в обхвата на неговата компетентност.

Съдия Недялка Николова е част от състава на Софийски окръжен съд повече от 10 години. Тя се ползва с нужния авторитет и уважение сред съдиите и служителите на съда, сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. Също така в предходен период от време е била и наставник на младшите съдии в Софийски окръжен съд. За работата си като съдия не са й налагани дисциплинарни наказания.

Всеки един съдебен акт се постановява въз основа на разпоредбите на закона и събраните по надлежния ред по делото доказателства. Той подлежи на инстанционен контрол и в последствие бива изпълняван.

Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър.

Изказваме съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Таня и Бойко Бойкови.“

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.