Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата зацикли в търсене кой записа “Двете каки”?

Прокуратурата зацикли в търсене кой записа “Двете каки”?

Defakto.bg

Делото по аферата “Яневагейт”, известна и като “Двете каки” (по определението на премиера Бойко Борисов) зацикли.

Разследването, посветено единствено на въпроса кой е направил скандалните записи на разговорите между именитите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с участието на адвоката Момчил Мондешки, е спряно преди две седмици, съобщи “Медиапул”. Постановлението е на наблюдаващия прокурор Димитър Петров от звеното “Антикорупция”.

Причините – освен че не бил открит неизвестният “записвач”, прокурорите не могли да намерят и главния редактор на сайта “Биволъ” Атанас Чобанов, за да го разпитат. Откровенията, в детайли разкриващи тесните връзки между обвинителна и изпълнителна власт с участието на ВСС, бяха публикувани именно в “Биволъ”.

На 9 август обаче Чобанов е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. А в материалите, които са му връчени да прочете, никъде не се споменавало за разследване за търговия с влияние или за извършени престъпления срещу правосъдието. Нищо чудно – делото се води само срещу “неизвестен извършител”, направил незаконни записи.

То бе образувано от прокуратурата в края на 2015 г.  Разследващите са започнали да търсят Атанас Чобанов за показания едва в началото на юни тази година – 8 месеца по-късно. И през август са го намерили.

Сега остава по заръка на прокурора Петров МВР да открие кой е направил записите. Дотогава делото вероятно ще остане спряно.

Междувременно Владимира Янева е подсъдима по делото “Червей” и отстранена като магистрат до приключване на наказателното производство. А съдийската колегия на ВСС на практика я помилва, като я наказа само с понижаване в ранг заради стила и методите на ръководство на Софийския градски съд. Това решение на кадровиците бе оспорено пред ВАС от Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Специалният прокурор да разследва и зам.-главни прокурори, да се номинира от Пленума на ВСС и избира с 15 “за”, отказите му – под съдебен контрол

Ред същностни предложения за промени за второ четене в проекта за специалния прокурор, който да …

Съдийската колегия избра радикалния модел за съдебната карта (обновена)

С 8 “за” мнозинството в Съдийската колегия избра радикалния, наричан също революционен модел за преструктуриране …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.