Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата зацикли в търсене кой записа „Двете каки“?

Прокуратурата зацикли в търсене кой записа „Двете каки“?

Defakto.bg

Делото по аферата „Яневагейт“, известна и като „Двете каки“ (по определението на премиера Бойко Борисов) зацикли.

Разследването, посветено единствено на въпроса кой е направил скандалните записи на разговорите между именитите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с участието на адвоката Момчил Мондешки, е спряно преди две седмици, съобщи „Медиапул“. Постановлението е на наблюдаващия прокурор Димитър Петров от звеното „Антикорупция“.

Причините – освен че не бил открит неизвестният „записвач“, прокурорите не могли да намерят и главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, за да го разпитат. Откровенията, в детайли разкриващи тесните връзки между обвинителна и изпълнителна власт с участието на ВСС, бяха публикувани именно в „Биволъ“.

На 9 август обаче Чобанов е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. А в материалите, които са му връчени да прочете, никъде не се споменавало за разследване за търговия с влияние или за извършени престъпления срещу правосъдието. Нищо чудно – делото се води само срещу „неизвестен извършител“, направил незаконни записи.

То бе образувано от прокуратурата в края на 2015 г.  Разследващите са започнали да търсят Атанас Чобанов за показания едва в началото на юни тази година – 8 месеца по-късно. И през август са го намерили.

Сега остава по заръка на прокурора Петров МВР да открие кой е направил записите. Дотогава делото вероятно ще остане спряно.

Междувременно Владимира Янева е подсъдима по делото „Червей“ и отстранена като магистрат до приключване на наказателното производство. А съдийската колегия на ВСС на практика я помилва, като я наказа само с понижаване в ранг заради стила и методите на ръководство на Софийския градски съд. Това решение на кадровиците бе оспорено пред ВАС от Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.