Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата зацикли в търсене кой записа „Двете каки“?

Прокуратурата зацикли в търсене кой записа „Двете каки“?

Defakto.bg

Делото по аферата „Яневагейт“, известна и като „Двете каки“ (по определението на премиера Бойко Борисов) зацикли.

Разследването, посветено единствено на въпроса кой е направил скандалните записи на разговорите между именитите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с участието на адвоката Момчил Мондешки, е спряно преди две седмици, съобщи „Медиапул“. Постановлението е на наблюдаващия прокурор Димитър Петров от звеното „Антикорупция“.

Причините – освен че не бил открит неизвестният „записвач“, прокурорите не могли да намерят и главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, за да го разпитат. Откровенията, в детайли разкриващи тесните връзки между обвинителна и изпълнителна власт с участието на ВСС, бяха публикувани именно в „Биволъ“.

На 9 август обаче Чобанов е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. А в материалите, които са му връчени да прочете, никъде не се споменавало за разследване за търговия с влияние или за извършени престъпления срещу правосъдието. Нищо чудно – делото се води само срещу „неизвестен извършител“, направил незаконни записи.

То бе образувано от прокуратурата в края на 2015 г.  Разследващите са започнали да търсят Атанас Чобанов за показания едва в началото на юни тази година – 8 месеца по-късно. И през август са го намерили.

Сега остава по заръка на прокурора Петров МВР да открие кой е направил записите. Дотогава делото вероятно ще остане спряно.

Междувременно Владимира Янева е подсъдима по делото „Червей“ и отстранена като магистрат до приключване на наказателното производство. А съдийската колегия на ВСС на практика я помилва, като я наказа само с понижаване в ранг заради стила и методите на ръководство на Софийския градски съд. Това решение на кадровиците бе оспорено пред ВАС от Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.