Последни новини
Home / Законът / Падна обвинение за присвояване на милионите от КТБ

Падна обвинение за присвояване на милионите от КТБ

Defakto.bg

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев вече не е обвиняем за присвояването на 206 милиона лева от фалиралата банка. Това е решила специализираната прокуратура, съобщи bTV.

През лятото на 2014 г. Орлин Русев бе сред първите арестувани по случая, белезниците му бяха щракнати, докато бе на почивка в Созопол. Прокуратурата твърдеше, че той е разрешил неправомерното изтегляне на милионите.

Обвиненията срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Сърбия, обаче остават. Нещо повече, след преминаването на делото в спецпрокуратурата той бе посочен за ръководител на престъпната група, сдружила се за източване на банката. Отделно – че е склонил Орлин Русев за разпореди изтеглянето на милионите и че е подбудил главната касиерка да извърши престъпление. Сега „склоняването“ на Русев е отпаднало.

Преди време пресата информира, че двама служители на кредитния отдел на фалиралата КТБ също са обвинени за участие в организираната група за източване на банката. Като с обвинения за ОПГ са се сдобили и 11 от общо 14-те обвиняеми по мегаделото.Сред тях обаче не са бившите шефове на “Банков надзор” в БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов. Двамата са разследвани за неупражнен контрол върху банката.
Още през 2014 г. след ареста на Орлин Русев в интервю Стоян Александров заяви, че именно изпълнителният директор на КТБ бил сигнализирал прокуратурата за операцията по изтеглянето на парите. Русев беше и председател на Управителния съвет на банката.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.