Последни новини
Home / Законът / Добросъседството не се гради с терор над инакомислещите, г-н Премиер!

Добросъседството не се гради с терор над инакомислещите, г-н Премиер!

Defakto.bg

Два дни след скандалното предаване на потърсилия  убежище у нас бизнесмен Абдуллах Бююк на Турция, въпреки многократните откази на българския съд да разреши екстрадицията му, премиерът Бойко Борисов се изказа по темата. И представи своята трактовка за националния интерес.

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви  пред Нова телевизия  премиерът.

Но пропусна най-важното – че случаят „Бююк“ не е като на останалите 100, 200, 300. Защото ставаше дума за човек, преследван по политически причини, за когото при установеното извънредно положение в Турция няма никакви гаранции, че няма да бъде подложен на изтезания и ще му се гарантира справедлив процес. В петък пред БНР Семих Дюндар Идиз,  журналист от вестник „Хюриет“ в Турция заяви, че  като привърженик на Гюлен експулсираният от българските власти Абдуллах Бююк ще получи най-тежко наказание.  Дори турският журналист изрази изненада, че България не е спазила европейските стандарти за предаването на политически преследвани хора и  допусна, че решението е политическо.

Естествено, че ако българското правителство заедно с президентството,  бяха дали приоритет на европейските ценности за защита на човешките права, прогонването на турския  бизнесмен нямаше да е възможно.  Нещо повече, една европейска държава би държала сметка, че български  съд е отказал  естрадицията на Абдуллах, защото е застрашен  от политически репресии в Турция, както и че организацията на която симпатизира не е в списъка на терористичните.  Но вместо да пазят правата на гражданите,  а те са длъжни, МВР и службите за сигурност, загърбиха съдебното решение и  тайно от обществото, без да осигурят възможност за обжалване, на скорост  предадоха човека. Какво като в  Закона за чужденците има изрична разпоредба, която ги задължава да се съобразяват със съдебните  решения ? Да не би при експулсирането да бе спазена другата разпоредба, според която при изпълнението на принудителното изгонване, трябва да присъства омбудсмана или негов представител, както и пратеници на НПО?! Не, разбира се, те са законът!

Е, Ердоган похвали България, че му върна омразен опонент. Сигурно г-н премиерът се гордее с похвалата!  Но, Борисов по никакъв начин не доказа, че в България не се  нарушават правата на другия!

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, каза още министър-председателят. И се закани, че при открити нарушения, можело да се стигне и до уволнения.

Ала бала!  Лицемерно и  с ясно съзнание, че   МВР наруши Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест,  който казва: „Не се допуска предаване на лице чрез трансфер, изгонване, препредаване на държавната граница или по друг начин, който прикрива екстрадиция“! Да ви напомняме ли и Конвенцията за човешките права, която не допуска изтезанията. А Вие обрекохте  един човек, за когото нямате данни,че е извършил престъпление, на поругаване. (По данни на „Амнести интеренншънъл“ има убедителни доказателства, че задържаните в Турция са бити, измъчвани и изнасилвани“, писа в. Капитал)

Незнанието не е оправдание, друг е въпросът, че в случая никой не е и искал да знае за международните стандарти, които България е ратифицирала. И трябва да спазва, ама българската власт е непредвидима, с един замах, ей тъй,  загърби цивилизованата правна система на ЕС и света.

Нарушенията са очевидни, а решението  надали е взето от някой чиновник от „миграцията“ на МВР, г-н Премиер.   Власт, която прекрачва човешкия живот, като  досадна спънка по пътя, ще посегне и на друг, но  добросъседството не може да се гради с терор над  инакомислещите. Подобна политика не носи сигурност, но със сигурност разгражда доверието!  А наказанията,  ако ги има,  ще са след  дъжд качулка – те с  нищо няма да помогнат на човека, когото подхвърлихте в прегръдките на уважаемия ви Ердоган.

Премиерът притеснен къде накрая ще останат мигрантите

„Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

А каква е опасността за България?

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

С две думи – националната цел е да не се наводним с мигранти. И тя наистина е важна. Но нима спазването на човешките права, европейските ангажименти и ценности е по-маловажно? Или то вече не е национална цел?!

Борисов очерта и картината за в бъдеще: „Сигналите, които сме получавали от Турция са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.

Очевидно в посоката, в която беше спазен за Бююк. Това е положението. Важното е, премиерът ни да спи спокойно и да не се буди от кошмари за онова, което се случва с Бююк в цивилизована Турция!

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Един коментар

  1. Екстрадирането на Бююк не може да е станало без одобрението на премиера и от интервюто му тази сутрин пред „ Нова телевизия” този извод безусловно се натрапва.
    Можем само да му съчустваме за тежката дилема, в която е изпаднал пред вид шантажа на Ердоган да залее Европа, и на първо място – България, с поток от бежанци. Опростено, тази дилема се поставя така. Кое да жертваме: гарантираните от закона и международно признати човешки права на турския гражданин Бююк или сигурността на България. Представено в този схематичен вид разрешението намерено от Борисов – да запази „ всячески” / тази употребена два пъти думичка включва всичко и не изключва нищо, най – малко съдбата на Бююк и спазването на закона / добри отношения с Турция вероятно ще намери много подръжници в нас. Но остава горчивото чувство, че сме жертва на изнудване, а допуснеш ли веднаж подобна слабост ставаш лесна плячка и на последващи домогвания. И какво означават думите на премиера, че „голямата цел, която ние трябва да имаме е да направим, така че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа”. Много двусмислие има в тази цел. И големи опасности. Отношенията с една регионална суперсила, и което е по –важно: очевидно загърбваща европейските ценности и завета на Ататюрк за светска държава, управлявана от всевластен диктатор, не могат да бъдат равноправни и в съответствие с идеалите, целите и правовия ред на ЕС. Губещата страна в тези „ специални отношения” при всички случаи ще сме ние, като правим такива „ компромиси” със закона като екстрадирането на Бююк. Напротив, за нас цел трябва да бъде Турция да ни третира като всички други европейски държави, като част от европейската общност, каквато сме като член на ЕС и само като такива можем да намерим здрава и сигурна опора за запазване на равноправни и добросъседски отношения с Република Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.