Последни новини
Home / Законът / Случаят „Бююк“ е огромен резил, отговорността е на високите етажи на властта

Случаят „Бююк“ е огромен резил, отговорността е на високите етажи на властта

Defakto.bg
Петър Обретенов
Петър Обретенов

Заради Ердоган, българските власти нарушиха закона, конституцията и  Eвропейската конвенция за правата на човека.

Това заяви пред De Facto Legal авторитетният юрист Петър  Обретенов. Ето  коментара му.

Случаят „ Бююк” е огромен резил за българските власти, които  нарушиха Закона за чужденците, чл.26, ал.2 и чл.27 от конституцията и европейската конвенция за правата на човека, с предаването на пребиваващия в нас турски гражданин на турските власти.
Обясненията и оправданията на висши шефове на МВР са просто смешни.
По-добре да бяха мълчали. Законът за чужденците изрично предвижда, че принудително предаване се осъществява под „ наблюдение на омбудсмана на Република България”, „ както и от представители на национални и международни неправителствени организации”,  а ВАС, в редица свои решения изисква: „ За да спази задължителното изискване на европейските и национални правни норми в заповедта, с административна мярка – принудително отвеждане до границата, органът е длъжен да предостави срок за доброволно изпълнение.”

Приоритет има  императивното изискване на чл.26, ал.2 от Конституцията, според което „чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция”, както и пред съдебните актове, с които се отказва екстрадирането на лицето.
Както за всеки български гражданин, така и на чужденеца трябва да бъде осигурено правото на защита срещу незаконосъобразна административна заповед. Пример: поведението на гръцките власти с много по-драстичния пример на избягалите с хеликоптер военни.
Въпросът опира до политическа отговорност на високо равнище. В случая, българските власти предпочетоха сигурността – запазване на добри отношения с Турция на Ердоган, пред правата на човека и европейските ценности. За тяхно оправдание трябва да се изтъкне, ‘че демократичните държави реагират твърде меко на своеволията и арогантността на Ердоган, поставяйки, за сега, на втори план – след моралните и правни норми – отношенията си с Ердоган.

Съдбата на почти   ултимативното искане пред американските власти за предаване на Гюлен ще е пробен камък за по –  нататъшното отношение, към установения от Ердоган режим.

mihail_ekimdjiev_1.7137fbbf0a658df5312fcbdb0b6e7043-610x420[1]
Михаил Екимджиев
 Михаил Екимджиев: Експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк е сходно с мутренско отвличане, 

а българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Правителството и МВР дадоха ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение.  Така адвокат Михаил Екимджиев коментира пред „Медиапул“ информацията, че България е предала политическият опонент на Ердоган на Турция.

Според него решението за връщането на Бююк в Турция въпреки липсата на гаранции за справедлив процес срещу него ще има

тежки последици за имиджа на страната ни, която освен липсата на законност е демонстрирала и пълна липса на морал.

„Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от „патриоти“, се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция“, коментира още правозащитникът.

По думите му България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

„Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание“, обяснява още Екимджиев.

Той твърди, че зад решението на българските власти, което и досега не е коментирано от премиера Бойко Борисов, стои „някакъв пазарлък с Ердоган“.

Eкимджиев  подозира, че турският президент е заплашвал с бежанците. България и Турция подписаха споразумение за реадмисия, като досега не е известно колко хора са били върнати.

„Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането екстрадицията на Гюлен. Той каза: „Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства“. При нас стана обратното“, коментира още адвокатът.

„Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането“, смята още Екимджиев.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.