Последни новини
Home / Законът / Софтуер на Апис номиниран в Топ 10 на европейската награда за иновации „Иновационен радар 2016“

Софтуер на Апис номиниран в Топ 10 на европейската награда за иновации „Иновационен радар 2016“

Defakto.bg

 

Един от софтуерните компоненти, разработени от фирма АПИС по европейския проект EUCases, а именно EULinksChecker, е сред 10-те номинирани за наградата за иновации на Европейската комисия „Иновационен радар 2016“ (Innovation Radar 2016) в областта на ндустриалните и базовите информационни технологии. Иновационният радар е инициатива на Комисията, която има за цел да идентифицира иновации с голям потенциал, създадени в рамките на финансирани от ЕС проекти, както и  kлючовите разработчици, стоящи зад тях. От номинираните иновационни решения най-добрите четири, избрани чрез гласуване в интернет, ще се състезават за наградата на финала в Братислава в края на септември.

Номинираният EULinksChecker (инструмент-добавка за Microsoft Word, Open Office Writer, Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome) подпомага юристи в процеса на изготвяне или преглеждане на документи, свързани с правото на ЕС.

Какви точно са възможностите в помощ на практикуващия юрист?

Софтуерното решение дава възможност след инсталация на добавката да се ползва като допълнителен инструмент за обработка на юридически текстове, с които юристите работят в текстовите редактори Microsoft Word и Open Office Writer или най-често използваните интернет браузъри, изброени по-горе. Самата инсталация е бърза и интуитивна, и не изисква специални познания. Функционалностите на добавката са насочени към  юридически текстове, които засягат прилагането на правото на ЕС. В случай, че е отворен такъв текст, приложението разпознава автоматично езика на документа, а след това идентифицира и подчертава цитатите на текстове от правните актове на ЕС или практиката на Съда на ЕС.

За всеки разпознат цитат към европейска норма или решение на Съда програмата създава действаща препратка към текста на цитирания документ на съответния език. По този начин с два клика на мишката потребителят може да получи препратки от документа, който е отворил в интернет браузера или текстовия редактор, към съответните нормативни актове или  практиката на Съда на ЕС.

Допълнително улеснение е, че за всяка разпозната препратка може да се извика списък с всички други европейски актове, практика на Съда на ЕС или на националните съдилища на държавите-членки, които се позовават на цитираната в отворения документ европейска норма или практика. Всеки от тези документи, в така формирания списък, може от своя страна да бъде отворен в пълния му текст.

Освен цитати към правото на ЕС, софтуерът разпознава автоматично в текста на отворения от потребителя документ и понятията, които се съдържат в европейския терминологичен речник „EuroVoc“. По същия начин, за всеки открит термин потребителят може да извика списък на  правни документи, свързани с правото на ЕС, класифицирани със същото понятие.

Чрез така описаните функционалности приложението предлага на действащия юрист бързи и удобни възможности за извършване на правни проучвания въз основа на съдържащите се в отворените от него документи цитати или други семантични връзки със съдебната практика и законодателството на ЕС.

Иновативният компонент е резултат от финансирания по 7-ма Рамкова програма на ЕС проект EUCases, който от своя страна е в основата за успешното стартиране на новия продукт на АПИС EuroCases.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.