Последни новини
Home / Законът / От какво се определя възнаграждението за годишния отпуск?

От какво се определя възнаграждението за годишния отпуск?

Defakto.bg

 

Въпрос: Предстои да изляза в годишен отпуск. Според вътрешните фирмени правила получаваме доплащане, равно на процент от оборота. Трябва ли бонусът да влезе в базата за изчисление на годишния отпуск?Малина Христова , София

Отговор:  За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника  или служителя възнаграждение , изчислено от средновното брутно трудово възнаграждение, (начислено при него) за последния календарен месец. През този месец работникът  или служителят трябва да е изработил най-малко  10 работни дни.  В противен случай възнаграждението се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнително трудови възнаграждения с постоянен характер.

В конкретния случай, ако ежемесечният бонус е възнаграждение над основната работна заплата, определено според прилаганите системи за заплащане на труда или добавка с постоянен характер,  той следва да се включва в брутната заплата, от която се определя възнаграждението за годишна почивка. Това важи и за  базата, от която се изчисляват обезщетенията  за неспазено предизвестие, за оставане без работа след съкращение и т.н., изрично изброени в Кодекса на труда.

Брутната заплата, от която се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск или обезщетенията по чл. 228 от КТ, включва основната работна  заплата за отработеното време, както и възнаграждението над нея,  определено според прилаганите системи за заплащане на труда. В базата за плащане на отпуска и обезщетенията участват и добавката при вътрешно заместване, надниците при неизпълнение на трудовите норми не по вина на работника, при престой или за времето, през което работникът е изпълнявал друга работа поради производствена необходимост. А също и плащанията,  които се полагат при частичен брак и при производство на негодна продукция не по вина на работника.

 

За допълнителни възнаграждения с постоянен характер се считат и добавките, които се изплащат постоянно заедно с полагащото се за съответния период основно възнаграждение и са в зависимост единствено от отработеното време.

В брутната заплата влизат и доплащанията, определени с нормативен акт, с КТД, с трудовия договор или с вътрешен акт на работодателя, които имат постоянен характер. А също и премии за постигнати резултати от труда – текущо, за година или за друг период могат да се определят с КТД, с вътрешните правила или с трудовия договор.

Справка: чл.177 и чл. 228 от Кодекса на труда, чл. 13, чл. 15 и чл. 17, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.