Последни новини
Home / Законът / Шефът на Гранична полиция и заместникът му дадоха оставки. Защо?

Шефът на Гранична полиция и заместникът му дадоха оставки. Защо?

Defakto.bg

Директорът и заместник-директорът на Граничната полиция комисар Антонио Ангелов и Йотко Андреев са подали оставки, съобщиха от МВР.

Причината – сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната с фирма на разследван за участие в незаконен трафик на бежанци.

Според публикации става дума за обществена поръчка на  стойност 195 580 лева без ДДС и срок една година,  спечелена от фирмата „Еделвайс 0707“ на Григор Тошков Григоров от Сливница. Договорът е подписан на 10 август.
По-рано през годината на Григор Григоров е повдигнато обвинение по чл. 281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат границата. Той е бил спрян на пътя Резово – Бургас, а в автобуса, който шофирал, полицаите открили 65 чужденци без документи за самоличност.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова незабавно да уволни ръководството на Гранична полиция. Защо обаче?

Комисия от петима служители на Граничната полиция е разгледала и класирала офертите на фирмите, участвали в конкурса за превоз на заловени мигранти, става ясно от документите, публикувани на страницата на МВР. Едва след това решението е подписано от вече бившия заместник-директор на службата Йотко Андреев, съобщи БНР. Според източници на националното радио спечелилата фирма е дала най-ниската цена, като е била представлявана от бащата на Григор Григоров, Тошко Стоянов по време на подписването на договора с Главна дирекция „Гранична полиция“.

Служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ твърдят, че ако спечелилата фирма е била отстранена по време на процедурата, то собственикът на фирмата е можел да заведе дело, което с голяма доза вероятност е щял да спечели.

Колкото и укорима от обществена гледна точка да е ситуацията, все пак повдигането на обвинение още не е присъда, а презумпцията за невиновност у нас (поне все още) не е отменена. Ако това изобщо има някакво значение за авторитарното управление!

Впрочем, за премиера и за вътрешния министър това, очевидно, не е аргумент. Пресен, болен и срамен е примерът как двамата четат законите и евроконвенцията за човешките права, предавайки на Ердоган на разтерзание негов политически опонент – бизнесменът Абдуллах Бююк.

А в МВР започна и вътрешна проверка как изобщо Бююк, легално регистриран, пребивавал и дори искан за екстрадиция от Турция, бил влязъл в България! Чия ли средваща глава ще падне в разигравания заради публиката цирк?

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.