Последни новини
Home / Законът / Шефът на Гранична полиция и заместникът му дадоха оставки. Защо?

Шефът на Гранична полиция и заместникът му дадоха оставки. Защо?

Defakto.bg

Директорът и заместник-директорът на Граничната полиция комисар Антонио Ангелов и Йотко Андреев са подали оставки, съобщиха от МВР.

Причината – сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната с фирма на разследван за участие в незаконен трафик на бежанци.

Според публикации става дума за обществена поръчка на  стойност 195 580 лева без ДДС и срок една година,  спечелена от фирмата “Еделвайс 0707” на Григор Тошков Григоров от Сливница. Договорът е подписан на 10 август.
По-рано през годината на Григор Григоров е повдигнато обвинение по чл. 281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат границата. Той е бил спрян на пътя Резово – Бургас, а в автобуса, който шофирал, полицаите открили 65 чужденци без документи за самоличност.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова незабавно да уволни ръководството на Гранична полиция. Защо обаче?

Комисия от петима служители на Граничната полиция е разгледала и класирала офертите на фирмите, участвали в конкурса за превоз на заловени мигранти, става ясно от документите, публикувани на страницата на МВР. Едва след това решението е подписано от вече бившия заместник-директор на службата Йотко Андреев, съобщи БНР. Според източници на националното радио спечелилата фирма е дала най-ниската цена, като е била представлявана от бащата на Григор Григоров, Тошко Стоянов по време на подписването на договора с Главна дирекция “Гранична полиция”.

Служители на Главна дирекция “Гранична полиция” твърдят, че ако спечелилата фирма е била отстранена по време на процедурата, то собственикът на фирмата е можел да заведе дело, което с голяма доза вероятност е щял да спечели.

Колкото и укорима от обществена гледна точка да е ситуацията, все пак повдигането на обвинение още не е присъда, а презумпцията за невиновност у нас (поне все още) не е отменена. Ако това изобщо има някакво значение за авторитарното управление!

Впрочем, за премиера и за вътрешния министър това, очевидно, не е аргумент. Пресен, болен и срамен е примерът как двамата четат законите и евроконвенцията за човешките права, предавайки на Ердоган на разтерзание негов политически опонент – бизнесменът Абдуллах Бююк.

А в МВР започна и вътрешна проверка как изобщо Бююк, легално регистриран, пребивавал и дори искан за екстрадиция от Турция, бил влязъл в България! Чия ли средваща глава ще падне в разигравания заради публиката цирк?

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.