Последни новини
Home / Законът / ВСС си търси 500 хил.лв. от Министерството на правосъдието (обновена)

ВСС си търси 500 хил.лв. от Министерството на правосъдието (обновена)

Defakto.bg

Нищо не се губи, отговориха от ведомството на Захариева

Къде са отишли едни 500 000 лв., които Министерството на правосъдието е трябвало да прехвърли на Висшия съдебен съвет за ремонти на съдебни сгради? Това бе основополагащият проблем, върху който си блъскаха главите кадровиците на извънредно заседание на пленума си днес.

От 24-мата членове на ВСС (уволненият 25-и Камен Ситнилски почина) в разгара на отпускарския сезон на работа се явиха 16. Тук бяха представляващият ВСС Димитър Узунов, главният прокурор Сотир Цацаров, Ясен Тодоров и др. Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев ги нямаше – в отпуска са.

Дневният ред бе по финансови и сградни въпроси – промените в Конституцията и в ЗСВ прехвърлиха управлението на съдебните сгради отново на ВСС. До неотдавна те бяха към Министерството на правосъдието.

Дадоха 64 хил.лв. на НИП за боядисване

Началото бе миролюбиво – точка първа бе посветена на искането на новия директор на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева да се отпуснат средства за започналия ремонт в двете сгради на НИП. Стана ясно, че средствата са нужни основно за боядисване.

Първоначалното искане е било за 36 370 лв, впоследствне нараснало с още 28 200 лв. В крайна сметка съветът гласува да се отпуснат на НИП 64 663,66 лв общо.

Галина Карагьозова обаче поиска да се създадат ясни критерии в какви случаи за какви нужди кще се отпускат средстав, като изрично подчерта, че говори по принцип, а не конкретно за НИП.

Светла Петкова веднага скочи, че в института не е правен ремонт от 12 г. и не виждала какво толкова трябвало да се обосновава. Още повече, че ремонтът вече е започнал.

„Изрично беше направено уточнението, че не става въпрос за средствата, които ще се отпуснат точно на НИП, а за критериите, по които те ще отпускат на всички институции. Ако се касае за НИП, си спомням за едни 6 хил.лв., за които се водиха големи спорове“, репликира Юлия Ковачева.

Тука има, тука нема

Шефът на комисията за сградите Михаил Кожарев обеща стратегия за инвестиционната политика на ВСС до края на годината и за следващата. И се започна една…

Кожарев на няколко пъти обясни пред какъв „огромен проблем“ са изправени. Накрая „огромният проблем“ бе сведен до липсата на 500 000 лв., които Министерството на правосъдието не било прехвърлило и сега ВСС издирвал къде са.

На хартия на 30 юни т.г. с ПМС е одобрено прехвърлянето на 6 867 554 лв.  – както инвестиционни средства, така и за издръжка, данъци и такси по съдебните сгради до края на годината, заразказва Кожарев. Като се извадели данъците и таксите сумата ставала 5 862 723 лв. Но реално постъпили във ВСС 5 344 000. „Губят се около 500 000 лв., които сега изясняваме защо не са ни преведени. Предстои проверка още веднъж къде се губят, но сигурното е, че се губят“, обяви Кожарев. Министър Екатерина Захариева не бе на заседанието и въпросителните останаха за нейна сметка.

А новите палати в Пещера и Несебър?

А кадровиците не спряха дотук.

Галя Георгиева на свой ред взе думата, за да обяви, че сега откривали „какво наследство от МП имаме“.  И обърна внимание на недовършената реконструкция на съдебната палата в Пещера, където те двамата с Лозан Панов били ходили. „Кой ще поеме от това министерство отговорността за нереализираните работи?“, поинтересува се Георгиева.

Кожарев пък открои поредния „голям проблем“ – с незапочналото строителство на цяла сграда за районния съд в Несебър. Стойността била 4 368 289 лв., строителството трябвало да започне още през 2009 г. (когато министър бе Маргарита Попова – б.р.), но още не било стартирало. „Не знаем защо не е започнало, чакаме документацията, но на строителя авансово неясно защо са платени 400 000 лв., които той не иска да връща“, оплака се Кожарев. Пък и всяка година министерството залагало в инвестиционната си програма тези 4 млн.лв. за Несебър, но не ги използвало.

На финала кадровикът обяви, че вече нямало кой в тази държава да даде пари за изграждането на големи нови палати, като тази във Варна, който би струвала 150 млн.лв.

Нищо не липсва

Липси няма, отговориха от Министерството на правосъдието. И напомниха, че не те дават парите.

„С Постановление на Министерския съвет от 30 юни 2016 г. на Висшия съдебен съвет са прехвърлени 6 867 554 лв. за издръжка и ремонти на сградите на съдебната власт. От тях само 5 344 078 лв. са за капиталови разходи. 1 088 658 лв. са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Има и няколко по-малки суми, които са по други пера. Всички тези суми са намалени от разходната част на бюджета на Министерството на правосъдието, като Министерството на финансите ги дава на ВСС. Всъщност от самото начало от тези 6.8 млн. лева за капиталови разходи са предвидени 5.3 млн. лв“, казаха от правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Един коментар

  1. Тези “ дебати“ илюстрират какъв абсурд / да не кажа – глупост / е прехвърлянето правомощията за стопанисване на съдебните сгради от Министерството на правосъдието на ВСС. От еднолична отговорност на министъра се преминава към колективна безотговорност на хипертрофиран по численост съвет, по – голямата част от членовете на който хабер нямат от проблемите за подръжка и строителство на съдебни сгради. Сега щели да изработват коцепция. Добре е на членовете на съвета, на цялата юридическа общност, а и на българсака общественост, да се припомни, че великолепната софийска съдебна палата, сградата на Министерството на правосъдието, както и съдебните палати в много градове в страната, са изградени по инициатива на МП, със закон внесен от него и приет на 16.07.1926г., с който е учреден фонд „Съдебни сгради“, управляван от комитет оглавяван от Министъра на правосъдието и с членове: началниците на гражданския, наказателния и бюджетния отдел на министерството, един съдия или прокурор посочени от ВКС и един адвокат посочен от ВАС. Този малък екип е извършил цялата огромна работа по построяването и подръжката на съдебни сгради в страната до началото на войната. След това почти нищо не е направено в тази насока, а дори през периода на т.н. “ народна демокрация“ повечето от тези сгради бяха взети от съдебното ведомство за други нужди / слава богу – сега са върнати /. Г- Кожарев като мисли върху „концепцията“ защо не вземе направо този изключително успешен модел. И да освободи членовете на съвета от изпълнението на несвойствени задачи.Вярно е, че вината е на законодателите, които доведоха до абсурд принципа за разделение на властите и приеха, че това разделение се осъществява с китайска стена между тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.