Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Димитър Узунов не знаел за протестите пред съдебните палати в страната

Представляващият ВСС Димитър Узунов не знаел за протестите пред съдебните палати в страната

Defakto.bg

Кадровиците ще решават през септември как да се декларират масоните и съсловните организации

Въпреки шумното им медийно оповестяване и две съдийски декларации представляващият ВСС  Димитър Узунов не знае за протестите пред съдебните палати в цялата страна.

„Не съм запознат. В последния месец бях извън пряката работа на ВСС поради лични причини“, обяви днес Узунов пред журналисти.

След бягството на обвинения за смъртта на двама мотористи турски гражданин Фарук Бекташ, общественото недоволство се изля срещу съдийката, постановила „домашен арест“ за чужденеца. Вместо срещу МВР, отговорно да се спазват мерките за неотклонение и за граничния контрол. Протестите бяха централна тема в ред новинарски емисии, а магистратите от столичния окръжен съд, впоследствие и Съюзът на съдиите в декларации призоваха проблемите да не се стоварват върху правосъдието.

Но „лицето“ на съдебния съвет, който трябва да отстоява магистратската независимост, уви, не знаел за проблема.

На днешното си заседание членовете на ВСС започнаха да претворяват в дело последните промени в Закона за съдебната власт. Така кадровиците гласуваха образец на декларация, в която занапред трябва да се попълват членства в тайни и непублични общества (т.нар. масонски текст), както и членство в съсловна организация.

Единодушно обаче членовете на ВСС решиха, че засега това ще касае 40 нови попълнения в районните прокуратури, които трябва да встъпят до 3 септември. В същото време в закона бе записано, че такива обстоятелства декларират всички магистрати, членовете на ВСС и на Инспектората.

„Текстът от закона ще създаде доста въпроси, няма допълнителни разпоредби, които да дефинират част от понятията. Да приемем, че решението в момента е за встъпващите. А за изясняване на всички въпроси да проведем отделно заседание на пленума на ВСС“, предложи Юлия Ковачева.

Ясен Тодоров я подкрепи. И настоя на първото следващо заседание на пленума на 15 септември да влезе такава точка в дневния ред.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.