Последни новини
Home / Избрано / Петър Обретенов*: Абсурд е съдебните сгради да се стопанисват от ВСС

Петър Обретенов*: Абсурд е съдебните сгради да се стопанисват от ВСС

Defakto.bg
Петър Обретенов
Адвокат Петър Обретенов

От еднолична отговорност на министъра се преминава към колективна безотговорност, казва юристът.

Къде са отишли едни 500 000 лв., които Министерството на правосъдието е трябвало да прехвърли на Висшия съдебен съвет за ремонти на съдебни сгради?  Върху този проблем във вторник на извънредно заседание на пленума си,  кадровиците дълго си блъскаха главите. Липси няма, отговори Министерството на правосъдието и напомни,че не то  дава парите.

По този повод, авторитетният български юрист Петър Обретенов коментира пред пред DFL, че е абсурд съдебните сгради да се стопанисват от ВСС.

Ето коментара му:

 

Тези “ дебати“ илюстрират какъв абсурд,   да не кажа – глупост,  е прехвърлянето правомощията за стопанисване на съдебните сгради от Министерството на правосъдието на ВСС.  От еднолична отговорност на министъра се преминава към колективна безотговорност на   хипертрофиран по численост съвет, по – голямата част от членовете на който хабер нямат от проблемите за подръжка и строителство на съдебни сгради. Сега щели да изработват концепция.

Добре е на членовете на съвета, на цялата юридическа общност, а и на българска общественост, да се припомни, че великолепната софийска съдебна палата, сградата на Министерството на правосъдието, както и съдебните палати в много градове в страната, са изградени по инициатива на МП, със закон внесен от него и приет на 16.07.1926г., с който е учреден фонд „Съдебни сгради“, управляван от комитет оглавяван от Министъра на правосъдието и с членове: началниците на гражданския, наказателния и бюджетния отдел на министерството, един съдия или прокурор посочени от ВКС и един адвокат посочен от ВАС.  Този малък екип е извършил цялата огромна работа по построяването и подръжката на съдебни сгради в страната до началото на войната. След това почти нищо не е направено в тази насока, а дори през периода на т.н. “ народна демокрация“ повечето от тези сгради бяха взети от съдебното ведомство за други нужди, Слава богу – сега са върнати.

Г-н Кожарев като мисли върху „концепцията“ защо не вземе направо този изключително успешен модел. И да освободи членовете на съвета от изпълнението на несвойствени задачи. Вярно е, че вината е на законодателите, които доведоха до абсурд принципа за разделение на властите и приеха, че това разделение се осъществява с китайска стена между тях.

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.