Последни новини
Home / Законът / Бивш шеф и „пришълец” в надпревара за съда в Свиленград

Бивш шеф и „пришълец” в надпревара за съда в Свиленград

Defakto.bg

Кой да оглави ключов граничен съд – този в Свиленград за идните 5 години? Въпросът е на вниманието на съдийската колегия на ВСС, а кандидатите са двама – „старият” шеф Христо Георчев (изкарал мандат 2008-2013 г.) и „пришълецът” от районния съд в Пловдив Живка Димитрова.

Дотук се стига, след като доскорошният председател Елена Тодорова е дала оставка през юли по лични причини, без да доизкара 5-годишния си мандат. С решение на ВСС за временен началник е назначен Георчев.

Съдът в Свиленград е на две граници – с Турция и с Гърция, а бежанската криза го прави особено актуален.

Но не само тя. През 2013 г., при предишния изборен тур, по време на изслушванията във ВСС бяха озвучени любопитни истории за междуличностни конфликти, прераснали в открити войни, проблеми със случайното разпределение на делата, нееднаквата натовареност на съдиите. Та даже и за това как една от кандидатките за поста – Кремена Стамболиева-Байнова споделяла със съпруга си, служител на ДАНС, информации за делата на съда. Байнова наистина го отрече, но съмненията останаха. Тогава конкурент й бе отново Христо Георчев, но кадровиците не избраха нито един от двамата. Те не бяха подкрепени и от председателя на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. И бе проведен повторен избор, спечелен от Елена Тодорова.

Сега новият претендент – Живка Димитрова от районния съд в Пловдив заявява, че е готова да работи за благото на съдебната власт в Свиленград и да издига престижа й. Обяснява, че е емоционално свързана с града, откъдето е родом и познава съдиите там. За себе си твърди, че е организирана, креативна, решителна, експедитивна Както и че е „дружелюбен и проактивен човек, спортист”. Сред приоритетите си включително е начертала внедряване на „машина за срокове” – софтуер, който да следи за изтичането на сроковете по различни видове дела и да напомня на магистратите за това.

Живка Димитрова е съдия от 2007 г., преди това е била съдия по вписванията, юрисконсулт, адвокат. Оценката й от атестацията е максималната „много добра”.

На свой ред Христо Георчев в доста подробно изложение чертае миналото и бъдещето пред районния съд в Свиленград. Напомня, че проблемите там са избухвали по време, когато той като председател е бил в продължителни болнични. Сочи постигнатата по негово време добра материална база, цялостен ремонт на покрива, газифицирането на съда. И не само – очертавайки проблемите, възникващи по делата за преминаване на границата отбелязва, че нерядко магистратите са изправени пред избора дали да следват вътрешното си убеждение или практика на местните горни инстанции, за да не бъдат отменени актовете им. Изтъква като належащо уеднаквяването на съдебната практика, залага на общото събрание на съдиите по ред важни въпроси.

Георчев е съдия от 2008 г., когато оглавява и РС-Свиленград, преди това е работил като следовател. От 2013 г. е редови магистрат в районния съд.

В Свиленград по щат съдиите са шестима.

Изборът предстои, наесен.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.