Последни новини
Home / Законът / Турция официално поиска от Гърция екстрадиция на 8-те военни бегълци

Турция официално поиска от Гърция екстрадиция на 8-те военни бегълци

Defakto.bg

Турция e поиска официално екстрадицията на осемте военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат. Според дипломатически източник искането е било получено вчера и вече е изпратено до Министерството на правосъдието в Атина.

Изслушванията на военните трябва да започнат утре, петък, когато двама от тях трябва да се явят пред комисия, съобщи БНР.

В края на юли съдът в Александруполис осъди условно осмината на два месеца затвор с три години изпитателен срок за нелегалното влизане в страната. В момента те се намират в арест в Атина, където чакат разглеждането на молбите им за убежище.  Очаква се резултатът да е ясен до месец.

Що се отнася до искането за екстрадиция, е приложимо националното гръцко законодателство, съобразено с  Европейската конвенция за защита на правата на човека и правото на Европейския съюз.   Най-вероятно искането  ще се разгледа на  две инстанции пред съда. Но като се   има предвид извънредното положение, суспендираното действие на Конвнеята за човешките права и  опасността от възстановяване на смъртното наказание в Турция, гръцкият съд има всички основания,  произтичащи от европейското право и практиката на Европейския съд по правата на човека, да откаже тази екстрадиция.

Има и друга класическа  причина за отказа да бъдат върнати, а именно – турската страна не е в състояние да гарантира обективен и справедлив процес в Турция, заяви пред DFL адвокат Михаил Екимджиев.  Няколко хиляди съдии и прокурори са отстранени,  други арестувани, а в сряда стана ясно, че Турция предсрочно освобождава 38 000  осъдени престъпници,  за да се отвори място за стотиците хиляди задържани по повод опита за военен преврат. Междвременно, пред  проправителствената телевизия „Хабер“ министърът на правосъдието Бекир Боздаг на Турция съобщи, че бройката на преждевременно пусканите затворници е увеличена на 93 000 затворници,  пред  предаде БГНЕС

Рискът от несправедливост на съдебния процес  в сегашната  ситуация на репресии спрямо магистрати,  би трябвало да доведе до отказ за екстрадиция от страна на гръцкия съд, добави той.

Военните твърдят, че ако бъдат върнати в Турция, няма да получат справедлив процес и животът им би бил в опасност. По- рано, пред гръцките власти те обясниха решението си да потърсят убежище в Гърция с факта,  че са били  или повикани да приберат ранени, а когато пристигнали по тях била открита стрелба.

След съдебното заседание, на което бяха осъдени,  един от служебните адвокати, Катерина Дапудани, прочете декларация от името на осемте военнослужещи, в която те се извиняваха за причиненото неудобство и изразяваха благодарността си към гръцкия народ.
„Благодарим на гръцкия народ. Още веднъж се извиняваме за причиненото неудобство, но ние нямахме друга възможност. Ние сме турски военнослужещи и се гордеем със своята професия. До момента винаги сме служили безкористно и обичаме своята страна. ние вярваме в принципите на демокрацията и в правата на човека. Не сме имали някакво участие във военния преврат. Съжаляваме за ситуацията в Турция.“

Любопитно е дали гръцките власти ще се заразят от челния опит на българското правителство  по случая „Бююк“ – след като вицепрезидентът Маргарита Попова отказа на бизнесмена убежище, кабинетът заобиколи решенията на българския съд за  отказ да бъде екстрадиран поради опасност от политически репресии.  И тайно от българското общество позволи на МВР да го предаде на властите в Турция – без данни, че този човек е извършил някакво престъпление.  Освен едно –  политически противник е на Ердоган.

Няма да е за вярване,  че гръцките власти могат да са толкова малодушни и  далече от европейските ценности,  та да обрекат живота на „своите“ бегълци.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.