Последни новини
Home / Законът / В Атина започна изслушването на 8-те военни бегълци, Ципрас не се намесва, за да не пречи

В Атина започна изслушването на 8-те военни бегълци, Ципрас не се намесва, за да не пречи

Defakto.bg

В гръцката столица Атина започна изслушването на осмината турски военни, които поискаха убежище в Гърция.  В петък пред комисията се е явил само един пилот.  Защитата твърди, че 8-те бегълци не са участници в опита за военен преврат.

Правителството в Атина не е  изразило становище, за да не повлияе на независимата процедура.

Три часа продължи изслушването само на един от турските пилоти пред комисията по разглеждане на молбата за политическо убежище. На заседанието присъстваха и членове на комисията, които са представители на няколко европейски страни, приемащи бежанци. На процедурата не се допускат наблюдатели на гръцките медии, както и на турските власти.

Адвокатът на защитата на пилотите Томара заяви след приключване на изслушването, че юридическият екип има готовност да използва всички възможности, които дава закона, за да не бъдат екстрадирани в Турция пилотите, съобщи БНТ.

Следващата седмица пред миграционните власти в Атина ще бъдат изслушани и другите 7 турски военни. Защитата пледира, че те не са участвали в опита за военен преврат, не са обстрелвали мирни граждани, а са изпълнявали заповеди за трансфер на ранени. А екстрадицията им не гарантира справедлив  процес в  в Турция.

Официално властите в Анкара изпратиха искане до гръцкото министерство на правосъдието с обвиненията на прокуратурата срещу 8-те.

Правителството в Атина отказва коментар, за да не се използва всяка позиция като политически натиск върху независимата комисия. Юристи, запознати с казуса, коментират, че гръцките власти нямат правна основа за екстрадиция на пилотите, защото обвиненията на турската прокуратура не са наказателно решение на съдебните власти.

По всяка вероятност пилотите ще получат убежище. Окончателното решение се очаква до месец.

  Турският посланик е призовал Гърция незабавно да върне осемте военни офицери, които избягаха през границата миналата седмица след опита за преврат, и е предупредил, че въпросът може да влоши двустранните отношения между страните, предава AFP.
Ако офицерите не бъдат върнати, това „няма да помогне“ на отношенията между Гърция и Турция, заяви Керим Урас пред репортери.

 Трябва да се приложи гръцкото и международното право”, е заявил  зам.-министърът на отбраната на Гърция Димитрис Мицас за Mega TV.

Осемчленният екипаж на хеликоптера Black Hawk  u кацна в Гърция на 16 юли, след опита за военен  преврат в Турция. Бегълците са  двама майори, четирима капитани и двата главни сержанти.

 Осемте турски офицери, ще прибегнат до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, за да се предотврати тяхното екстрадиране, ако техните молби за убежище в Гърция бъдат отхвърлени, съобщава гръцката преса.

Според правилата на Европейския съд, екстрадирането на лица, чиито искания са били отхвърлени от дадена страна, могат да отложат екстрадицията с решение на съда.

Правни експерти твърдят, че разпореждане на Европейския съд може да бъде наложено, ако се счете, че осемте военни няма да получат справедлив процес в Турция или ако те са изложени на риск от получаване на смъртното наказание.  Този ход също може да разплете трудната дипломатическа ситуация, тъй като Атина жонглира между европейските правила и искането  Турция за незабавно екстрадиране.

Изглежда в Гърция не се канят да приложат българския модел по случая „Бююк“ – каквото и да казва правото, Борисов, Бъчварова и  МВР са над  всичко! Върнаха беглеца, чиято единствена вина бе, че е привърженик на Гюлен,  въпреки, че е заплашен от какво ли не  по време на военно положение и политически чистки. Както и независимо от обективния факт е,  че  движението на Гюлен не е терористична организация. А за нас оставиха срама!

Все пак Гърция е люлка на демокрацията, каквито и неудобства да й създава случаят, едва ли ще пожертва живота на военните в името на политическото си благоденствие. Въпрос на самоуважение!

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.