Последни новини
Home / Законът / На две инстанции: 12 г. затвор за палеж, взел живота на трима

На две инстанции: 12 г. затвор за палеж, взел живота на трима

Defakto.bg

Една история с палеж, причинил гибелта на трима, приключи и на втора инстанция. Апелативният съд в Бургас потвърди: Павел Господинов-Харакирито ще лежи 12 г. в затвора за стореното от него в Созопол на 15 ноември 2012 г.

Историята нашумя, защото пламъците, лумнали заради битова вражда, взеха жертви. А унищожената триетажна къща на ул.“Тюлен“ в Созопол, оценена на 1  715 000 лв., бе и паметник на културата.

Две съдебни инстанции признаха Господинов за виновен за престъпление по чл.330., ал.3, вр.ал2, т.1, т.3, вр.чл.54 от НК.

Мотивът – Харакирито и две от жертвите Георги Георгиев и Диана Монева имали отдавнашен спор за неплатен наем. Те често се засичали по улиците Созопол, като влизали в остри словесни спорове. През пролетта на 2012 г. Монева и Георгиев се нанесли в къщата на ул. „Тюлен“. Бившият им хазяин знаел за това. И на 15 ноември 2012 г. прелял бензин от автомобила си в пластмасова бутилка, отишъл до къщата и подпалил входната врата. Когато видял, че огънят се разраства, побягнал и се прибрал у дома.  Тези факти приема за установени съдът.

През 2015 г. Бургаският окръжен съд признава Господинов за виновен и отсъжда 12 г. затвор. Сега апелативният съд потвърждава наказанието.

След задържането му Харакирито първоначално прави пълни признания, обяснявайки, че драснал клечката, защото семейството (Диана Монева и Георги Георгиев живеят на съпружески начала) му е дължало 600 лв. за наем. По-късно обаче Господинов променя показанията си и заявява, че е невинен.

Последната инстанция е Върховният касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.