Последни новини
Home / Законът / Обещание: Изгорелите тютюневи складове в Пловдив ще бъдат възстановени. Но кога?

Обещание: Изгорелите тютюневи складове в Пловдив ще бъдат възстановени. Но кога?

Defakto.bg

Изгорелите при пожара в събота сгради на бившите тютюневи складове в Пловдив ще бъдат възстановени. Обещанието даде министърът на културата Вежди Рашидов при посещението си в града, към него се присъедини кметът на Пловдив Иван Тотев. От изказванията им обаче става ясно, че възстановяването е въпрос на бъдеще с много условия. Сиреч въпросът „Кога?“ няма ясен отговор.

Пламъците погълнаха четири тютюневи склада, част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“. Два от тях имат и самостоятелен статут на културна ценност. Всички са частна собственост. В неделя от изявления на шефа на пловдивската пожарна стана ясно, че огънят може да е и резултат на умишлен палеж. Днес обаче главен комисар Николай Николов коригира версията: прибързано било да се твърди, че пожарът е умишлен.  Прокуратурата също е разпоредила проверка.

След като разследващите приключат своята работа, ще излезем и ние с категорично становище какво предстои да се случи„, обяви министър Вежди Рашидов, цитиран от БНР. Съобщи, че от септември ще бъдат направени промени в закона за културното наследство, които ще вдигнат драстично санкциите за собствениците, ако те не си поддържат имотите. „Собственикът е длъжен, основното по закон, да се грижи за имота, всички знаят, нека да не се правят на наивни, че когато купуват паметници на културата, те не могат да бъдат променяни. Категорично ще настоявам, паметници на културата да не се рушат“, каза Рашидов. В града са експерти на министерството, които ще дадат предписания за по-нататъшните действия.

На редовната си пресконференция, кметът Иван Тотев  заяви, че ще съгласува действията си с експертите. Тотев каза:

„Стартираме си по законовата процедура, издаваме днес заповед, срокът на действие на тази заповед е един месец, като към заповедта се създава междуведомствена комисия, в която има представители, както на Община Пловдив, така на Министерство на културата, Националния институт за паметниците… Задача е да се обследват и да се предпишат съответните предписания и какви последващи действия трябва да бъдат свършени с имотите, които са пострадали от пожара“.

Кметът даде пояснения за собствениците на сградите. „РИПО“-ЕООД са собствениците на трите изгорели склада,  на последният, останал само в руини, собственик е „Галакси пропърти груп“, които стопанисват и цигарената фабрика в Пловдив. В общината няма документация, която да удостоверява какви са инвестиционните намерения на притежателите на имотите. На тези три склада е било издавано предписание за обезопасяване на района, което те са направили, подчерта обаче Тотев.

„Няма да има промяна, относно намеренията ни, това пространство да е използвано и в бъдещата подгоовка на града за Европейска столица на културата. Но засега е рано да се говори затова и преговори в тази посока предстоят“ каза кметът, цитиран от БНР.

Представители на гражданската инициатива „За Тютюневия град“ обявиха, че изпращат отворено писмо до всички институции, включително и до премиера Бойко Борисов, с настояване за техническа експертиза и изготвяне на проекти за аварийно укрепване.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.