Последни новини
Home / Законът / Безстопанственото отношение към паметници на културата да се криминализира, поискаха архитекти

Безстопанственото отношение към паметници на културата да се криминализира, поискаха архитекти

Defakto.bg
Камарата на архитектите в Пловдив се обяви за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства. Това обяви председателят на пловдивската камара Петко Костадинов пред Нова тв във вторник сутринта.
“Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради-паметници на културата да се криминализира и второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия”, заяви той. От камарата са изпратили отворено писмо до институциите, в която са мотивирали исканията си.
  Камарата на архитектите в Пловдив настоява опожарените складове да бъдат укрепени. “До края на седмицата експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването. Един силен дъжд може да събори тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради”, заяви  Костадинов.
Според Асенов,  председател на фондация “ЕДНО”,  организатор на  фестивали и други събития за съвременна култура и изкуства, версията на прокуратурата, която вчера обвини бездомен мъж за палежа, е комична.  “Тези складове са една много апетитна хапка, тъй като са в идеалния център на Пловдив, всички знаем, че тяхната реновация е много по-скъпа, отколкото построяването на една нова сграда”, каза той. Асенов Изтъкна също, че западноевропейската преса е отразила пожара в тютюневите складове в Пловдив, който е определен за Европейска столица на културата за 2019 г.
  “Трябва да сме наясно, че Пловдив и България са под лупа. Защото “Европейска столица на културата” не е пловдивско и не е даже национално събитие. Европейска столица на културата е най-голямото и единственото културно събитие, което ЕС организира. Е, как си представяте, че ЕС ще остави просто така България да проваля най-голямото му събитие”, попита той.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.