Последни новини
Home / Законът / Безстопанственото отношение към паметници на културата да се криминализира, поискаха архитекти

Безстопанственото отношение към паметници на културата да се криминализира, поискаха архитекти

Defakto.bg
Камарата на архитектите в Пловдив се обяви за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства. Това обяви председателят на пловдивската камара Петко Костадинов пред Нова тв във вторник сутринта.
„Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради-паметници на културата да се криминализира и второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия“, заяви той. От камарата са изпратили отворено писмо до институциите, в която са мотивирали исканията си.
  Камарата на архитектите в Пловдив настоява опожарените складове да бъдат укрепени. „До края на седмицата експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването. Един силен дъжд може да събори тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради“, заяви  Костадинов.
Според Асенов,  председател на фондация „ЕДНО“,  организатор на  фестивали и други събития за съвременна култура и изкуства, версията на прокуратурата, която вчера обвини бездомен мъж за палежа, е комична.  „Тези складове са една много апетитна хапка, тъй като са в идеалния център на Пловдив, всички знаем, че тяхната реновация е много по-скъпа, отколкото построяването на една нова сграда“, каза той. Асенов Изтъкна също, че западноевропейската преса е отразила пожара в тютюневите складове в Пловдив, който е определен за Европейска столица на културата за 2019 г.
  „Трябва да сме наясно, че Пловдив и България са под лупа. Защото „Европейска столица на културата“ не е пловдивско и не е даже национално събитие. Европейска столица на културата е най-голямото и единственото културно събитие, което ЕС организира. Е, как си представяте, че ЕС ще остави просто така България да проваля най-голямото му събитие“, попита той.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.