Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Анита Мейзер остава в ареста

Окончателно: Анита Мейзер остава в ареста

Defakto.bg

Анита Мейзер остава в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение бе окончателно потвърдена от Варненския апелативен съд днес.

Анита Желева (Мейзер) е под стража от 17 август по обвинение за две тежки умишлени престъпления – за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга  си Николай Димов чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда и за предлагане на подкуп на длъжностно лице – разследващия полицай.

Адвокатите й обаче твърдят, че освен показанията на полицейския служител, няма събрани категорични доказателства, че Анита е предлагала подкуп на длъжностното лице. Пред съда е бил представен и американския паспорт на Желева, което според защитата е доказателство, че тя няма намерение да се укрива от правосъдието. Вчера тя е участвала в съдебно-следствен експеримент, извършен в дома й.

Прокуратурата е пледирала, че множеството процесуално-следствени действия, извършени до настоящия момент обосновават предположението, че Анита Мейзер е съпричастна към двете престъпления, за които е обвинена. Според обвинението има доказателства, че тя е предложила на полицая подкуп (30 000 лева)  „за да не стигне до медиите” новината за смъртта на съпруга й. Прокуратурата счита, че има реална опасност Желева да се опита да подбуди свидетели към лъжесвидетелстване.

Мейзер твърди, че е невинна. Пред апелативния съд е настоявала да бъде поставена под „домашен арест“, за да съдейства на разследващите.

Жалбата й обаче е била отхвърлена. „Втората съдебна инстанция отказа да коментира събраните до настоящия момент доказателства и потвърди всички основания на Варненския окръжен съд, с които е била определена мярката  за неотклонение „задържане под стража” на Анита Желева. Съдът намира, че наличните доказателства водят до обосновано предположение за съпричастието на обвиняемата към двете тежки, умишлени престъпления. Законът предвижда наказание от 2 до 8 години затвор за непредумишлено убийство и до 10 години „лишаване от свобода” за предлагане на подкуп на длъжностно лице. И този съд намира, че е реална опасността Желева да се укрие от наказателно преследване, заради двойното гражданство на обвиняемата, която твърде често е пътувала в много и различни държави по света. Автентичността на представения днес пред съда американски паспорт ще бъде проверена чрез експертиза“, съобщиха от Варненския апелативен съд. Определението му е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.