Последни новини
Home / Законът / Близките на убития студент Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата

Близките на убития студент Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата

Defakto.bg

Родителите на убития студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата. Институциите трябва да платят по 50 хил. лв. обезщетение на двамата родители за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок, съобщава „Дневник“, позовайки се на в.“Труд“.

Решението е на окръжния съд в Сливен. Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов обвиняват, че от датата на жестокото убийство до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали шест години и 14 дни без обективно оправдание за тази продължителност. В затвора е само един от осъдените – Александър Данаилов. Съучастниците му Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са в неизвестност и са обявени за общонационално издирване.

Случат е от 5 декември 2008 г., когато 19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт. Той и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека „Амнезия“, но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание, а по-късно починал.

Делото за убийството му продължи повече от три години на първа инстанция, след като през юли 2009 г. съдия Петя Крънчева върна внесения от прокуратурата обвинителен акт, заради „сериозна непоследователност в тезата“. Една година по-късно, на 30 април 2010 г. беше даден ход на делото за първи път. А първата присъда беше произнесена беше произнесена през лятото на 2013 година. Тогава съдия Крънчева оправда Вили Георгиев.

Към този момент Александър и Светлозар бяха на свобода под парична гаранция, а Вили – под домашен арест. Мотивите към присъдата били изготвени със закъснение, а делото е било изпратено на следващата инстанция в началото на 2014 г., се казва в иска на родителите.

Двете следващи инстанции се произнесоха по казуса в рамките на няколко месеца през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди Вили на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.