Последни новини
Home / Законът / Пловдивският съд прие версия „клошар“ за пожара в тютюневите складове. Засега

Пловдивският съд прие версия „клошар“ за пожара в тютюневите складове. Засега

Defakto.bg

Пловдивският окръжен съд постанови „задържане под стража“ за бездомника Любомир Данчев, обвинен за палежа на тютюневите складове в града.

Мотивът за налагане на най-тежката мярка за неотклонение е: може да се направи обосновано предположение, че Данчев е извършителят, съобщи БГНЕС. Освен това мъжът можел да се укрие и да извърши друго престъпление.

Прокурорът Костадин Паскалев изреди свидетелски показания, че Данчев е обитавал незаконно стая на четвъртия етаж от първия подпалил се склад, че е пушел, че понякога е хвърлял фасове в кошче за боклук и че пожарът е започнал от неговата стая. При вече приключилия оглед на местопроизшествието е открит катинар, който може би е същият, с който Данчев е заключвал целия етаж, така че никой друг да няма достъп. Прокурорът отказа да се задълбочава върху квалификацията умишлен или неумишлен пожар, защото, според него, това нямало особено значение. Изводът му е, че клошарят е запалил сградата със цигара. Той каза още, че Данчев има прекратено следствено дело преди повече от 15 години, впоследствие е съден още поне три пъти, като третият път е лежал в затвора една година за грабеж на стойност 63 лева. Има свидетелски показания за пожари, които той може би е причинявал, но категорични доказателства липсват – два-три пъти е горяла бащината му къща, още две изоставени сгради, в които се е подслонявал, също са познали огъня. Прокурорът цитира свидетел, според когото: „Където е минал Любо, все гори”.

Защитата на бездомника бе поета от шефа на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и заместничката му Зоя Тошкова. Адвокат Тошкова решително се противопостави на квалификацията за умисъл. Тя запита как така с една цигара може да се запали цяла сграда и предложи да се проведе следствен експеримент за да се види дали това е възможно. Натривките по ръцете на Данчев след пожара не показват наличие на следи от запалителна течност. Той казва, че не се познава със собствениците и няма и свидетели да твърдят обратното. Тошкова цитира също свидетелско показание на пожарникаря, който е разбил катинара и е влязъл вътре в стаята, посочена и от обвиняемия, и от свидетели, за негово убежище. Пожарникарят Христо Димитров твърди, че е горял таванът, а не самата стая. Това отговаря и на впечатленията на първите очевидци, които твърдят, че пожарът е бил първоначално на покрива.
Искането на най-тежката мярка за неотклонение прокурорът аргументира с тежестта на престъплението умишлен палеж, както и с липсата на постоянен адрес и възможността да извърши друго впечатление обвиняемият. На това защитата контрира с въпроса дали това не е наказание за начина на живот на нейния подзащитен, който има регистрации в Центъра за психично здраве още като юноша.

По време на делото Любомир Данчев се държеше като човек, който недотам разбира какво се случва, макар че в комплексната съдебно-психиатрична експертиза той е признат за годен да отговаря за постъпките си. Питаше на висок глас кога ще го пуснат, трепереше, поведението му не беше твърде адекватно, съобщи БГНЕС. В деня на пожара има свидетелски показания на жена, която продава в каравана наблизо, че той е бил при нея от 10.30 часа до вечерта, но тя все пак уточнява, че не го е наблюдавала непрекъснато. На втория ден след пожара Данчев е отишъл при полицай да се оплаче с думите „Къщата ми изгоря“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.