Последни новини
Home / Законът / Появи се кандидат за шеф на Районния съд в Благоевград, спряган за „човек“ на окръжния председател Бельова

Появи се кандидат за шеф на Районния съд в Благоевград, спряган за „човек“ на окръжния председател Бельова

Defakto.bg

Вера Коева, назначена след скандал от ВСС за и.ф. председател на районния съд в Благоевград, за втори път се кандидатира за титулярен шеф на „проблемния“ съд. Срокът за подаване на документи изтича днес.

През април т.г. по предложение на председателя на окръжния съд Катя Бельова мнозинството от кадровиците безпрецедентно смени временния управляващ районния съд и на мястото на зам.-председателя Владимир Пензов назначи за и.ф. Вера Коева. Мотивът на Бельова бе, че ротацията ще позволи повече магистрати да участват в управлението на съда. Опозицията във ВСС обаче видя друга цел – пълно овладяване на съда в Благоевград от хора на председателя на ОС, харесвана от мнозинството. Разнобоят не бе случаен – конфликтът за начините на управление между бившия вече председател на районния съд Екатерина Николова и Катя Бельова стана емблематичен.

Вера Коева е в районния съд от 2003 г., преди това за малко е била прокурор. Тя участва в конкурса за председател пред януари т.г. Тогава конкуренти й бяха зам.-председателят на районния съд Владимир Пензов, както и съдията Атанас Иванов, но никой не получи нужното мнозинство за поста. Бившият председател Екатерина Николова не се кандидатира – нямаше актуална атестация заради забавяне на комисията от окръжния съд. Без атестация не те допускат до конкурс.

Атестацията на Вера Коева е отлична. Като нейни плюсове се изтъкват „изключителната експедитивност“ и дисциплинираност при решаването на граждански и административни дела. Тя има и отменени актове. Не е поощрявана, не е и наказвана.

В концепцията си Коева заявява, че залага на подобряване на качеството, срочността, пълната прозрачност, улесняването на достъпа на гражданите до правосъдието. Както и на засилване на ролята на общото събрание на съдиите и въвеждане на антикорупционни практики. Предлага провеждане на периодични събрания по материи, въвеждане на анонимни анкети сред гражданите, публикуване на имуществените декларации на съдиите, но след тяхно съгласие и при заличаване на личните данни. И по-дейно участие на неправителствените организации като партньор на съда. Отглас от конфликтите се забелязва в твърденията й за остаряла техника и нуждата от подмяна на компютърните конфигурации, принтери, скенери (при изслушване на Екатерна Николова във връзка с атестацията й Галя Георгиева от ВСС твърдеше, че в районния съд видяла само един скенер. Николова опонира – три са).

Окръжният съд в Благоевград вече има титулярен председател – от втори опит съдийската колегия на ВСС назначи Катя Бельова за втори мандат.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.