Последни новини
Home / Законът / Да се намалят таксите на ЧСИ, предлага омбумдсманът

Да се намалят таксите на ЧСИ, предлага омбумдсманът

Defakto.bg

Таксите, които събират частните съдебни изпълнители (ЧСИ)  да не надхвърлят размера на дълга е едно от предложенията за промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента, съобщи тя на пресконференция днес.
Предложенията за промени в закона, които засягат таксите на ЧСИ, ще бъде внесени в два варианта, като според втория от тях размерът на таксите не трябва да надхвърля половината от задължението, посочи Манолова.
Омбудсманът предлага и длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят за публична продан. В законопредложенията е записано и да бъдат актуализирани текстовете, които уреждат несеквестируемия доход, защото са остарели и са пресметнати върху размер на минималната работна заплата от 220 лева.
Омбудсманът заяви, че от началото на годината при нея са постъпили 413 жалби срещу незаконни действия на кантори на ЧСИ.
Законодателните предложения засягат и случаите, в които дружества начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения в съдебни и изпълнителни производства, и облекчената съдебна процедура, чрез която банките се снабдяват с изпълнителни листове срещу своите длъжници.
Омбудсманът предлага отпадане на възможността банките да ползват този облекчен съдебен ред или длъжникът да може да избира дали спорът с банката да мине по дългата съдебна процедура, или да се ползва краткият ред, защото съдебният процес ще го натовари с допълнителни такси. Според Манолова трябва да отпадне и възможността длъжникът да плаща юрисконсултските възнаграждения по делата, защото юрисконсултите на дружествата получават заплата.
Омбудсманът ще внесе в Народното събрание и предложения за промени в Закона за кредитирането на студенти и докторанти, Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, Семейния кодекс, Закона за енергетиката, Закона за храните, както и законопроект за доброволчеството.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.