Последни новини
Home / Законът / Промени в Семейния кодекс: Пада тайната на осиновяването (обновена)

Промени в Семейния кодекс: Пада тайната на осиновяването (обновена)

Defakto.bg

Облекчена процедура за разкриване на тайната на осиновяването, отмяна на отказа от осиновяване, ранно информиране на децата, че са осиновени.

Това предвиждат промени в Семейния кодекс, представени днес от двама министри – на правосъдието Екатерина Захариева и на труда и социалната политика Зорница Русинова. Акцентът им е върху осиновяването.

Без изключителни обстоятелства

„Най-същественото и това, което предизвика интерес,  е свързано с улесняването на процедурата по разкриване на тайната на осиновяването”, заяви Екатерина Захариева. И напомни, че в действащия Семеен кодекс също е предвидена такава възможност, но само когато го налагат „изключителни обстоятелрства” и то след решение на съда.

„Практиката показва, че няма определение за „изключителни обстоятелства”. Почти винаги, когато има такива дела, се постановява отказ”, обяви правосъдният министър.

Предлаганите сега промени предвиждат далеч по-облекчена процедура. Към Министерство на правосъдието ще се създаде специален Съвет за разкриване на произход, ръководен от зам.-миннистър, в който ще участват представители от Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и МРРБ. Молбите за разкриване на тайната на осиновяването ще се подават именно пред този съвет. Той ще прави проучване на произход, ще има безплатен достъп до Национална база данни „Население” и ще взима решение. А отказите за разкриване на произход ще могат да се обжалват пред съда.

„Биологичните родители трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след тяхното съгласие. Разкриването ще става на два етапа. Първият, за който не се изисква съгласието на биологичните родители, ще дава информация за дата и място на раждане, за причини на осиновяването – дали е по решение на Агенция за закрила на детето или е по решение на биологичните родители. Едва след съгласие на биологичните родители ще се предоставя пълната информация за биологичния произход”, обясни още министър Захариева.

Едно заявление за цялата страна

Занапред с едно заявление кандидат-осиновителите ще могат да кандидатстват за осиновяване на дете из цялата страна, каза на свой ред социалният министър Зорница Русинова.

Как ще стане това? Създава се един единен колективен орган на национално ниво – Национален съвет по осиновяване, чиято функция ще бъде да се определят подходящите осиновители за децата, които са вписани в Националния регистър, поясни Русинова. „В момента, със съществуващите 28 регионални съвета за осиновяване, на първо място всеки един кандидат-осиновител би трябвало да подаде молба към всеки един от съветите, ако иска на национално ниво да се търсят деца. По този начин ще се облекчи самата процедура и чрез подаването на едно заявление в централизирания орган ще може да се обхваща цялата страна”, каза социалният министър. Начело на Националниятсъвет по осиновяване ще е зам.-министър на труда и социалната политика, в него ще участват представители на ред министерства и държавни институции. „Предвиждаме минимум 3 пъти на месец да заседава Съветът, в зависимост от това какъв е обемът на работа и колко са молбите и преписките, които трябва да се разгледат. Има възможност и за по-чести заседания”, заяви още Зорница Русинова.

Без разсиновяване

Друга промяна е, че отпада възможността за отказ от осиновяване, каза правосъдният министър Екатерина Захариева. „В крайна сметка осиновяването е трайна връзка с детето. За съжаление има случаи, в които осиновителите искат разсиновяване. Но това не е дете назаем”, категорична бе Захариева.

Според правосъдния министър много важно изменение в закона е задължението на осиновителите да информират на възможно най-ранен етап децата, че са осиновени, в зависимост от нуждите на детето и неговото състояние. „Осиновителите ще ползват и социална подкрепа. В наредбата, издавана от министъра на труда и социалната политика, съгласувана с министъра на правосъдието, изрично ще бъде определен реда за социална подкрепа и помощ на осиновители”, обясни Захариева.

Максимум 50 г. разлика между осиновител и осиновен

В момента Семейният кодекс предвижда задължителна минимална разлика между осиновител и осивонев от 15 г. Горен праг обаче няма. Сега се предлага максималната разлика да е 50 г.  „Почти навсякъде по света има такава практика – така се осигуряват дълготрайни грижи от страна на осиновителя за детето“, аргументира се министър Захариева. Изискването за максимална 50-годишна разлика между кандидат-осиновителя и детето няма да важи, когато съпруг осиновява рожденото дете на своя съпруг, когато осиновяването се извършва едновременно от двама съпрузи и само за единия от тях разликата е налице, при осиновяване от баба, дядо или  от роднина по съребрена линия от трета степен.

Съществено изменение e възможността на прокуратурата и Агенцията за социално подпомагане да искат спиране на припознаването на деца, когато имат съмнения за заобикаляне на процедурите или трафик на деца.

Промени в родителските права при развод

Предлагат се и промени в реда за определянето на родителските права при развод, като се дава възможност те да бъдат упражнявани и от двамата родители. „Съдът ще определя родителски права само по искането на единият родител. Когато няма такова искане, де факто родителските права ще се упражняват и от двамата родители”, посочи правосъдният министър.

Още в съдебното решение за развод ще се определят мерките за пътуване на детето в чужбина“, обяви още министър Екатерина Захариева. В момента, когато единият от родителите желае да пътува с детето зад граница или когато детето иска да пътува само със съученици на екскурзия например, но един от родителите не е съгласен, родителите сезират съда. Практиката показва, че тези дела, които се решават по общия исков ред, продължават дълго във времето и стават безпредметни, тъй като  исканото пътуване е пропуснато, докато съдът се произнесе. Сега този въпрос може да бъде решен още при определянето на родителските права и местоживеенето.

С проекта се предлагат да се учредява настойничество, съответно попечителство на непридружени малолетни/непълнолетни чужденци, които са на територията на Република България, с оглед увеличаващата се бежанска вълна през страната.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.