Последни новини
Home / Без категория / Ирина Бокова на трето място при третото гласуване в СС на ООН

Ирина Бокова на трето място при третото гласуване в СС на ООН

Defakto.bg

Ирина Бокова се нарежда на трето място сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН. При третото гласуване в Съвета за сигурност тя получи равен резултат с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, но е първа сред жените-кандидати. Фаворит във вота на Съвета за сигурност на ООН за пореден път е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше Върховен комисар за бежанците, съобщи БНР.

По време на предварителното гласуване страните отбелязват една от трите категории по адрес на избора на кандидата  – “окуражавам”, “обезкуражавам”, “без мнение”. Според неофициалните данни Гутериш получи 11 положителни вота, а веднага след него на второ място се оказа Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия.

Българската номинация Ирина Бокова е трета със седем позитивни, пет негативни и три гласа “без мнение”. Бокова отбелязва по-добър резултат в сравнение с предишния предварителен вот, когато получи седем негативни гласа.

От външно министерство коментираха за БНР, че има изгледи за добър потенциал за увеличаване на окуражаващия вот на следващия тур и допълниха, че изборът на нов генерален секретар се очертава като силно оспорван с нарастваща  динамика в резултатите и особена активност на участващите в процеса кандидати.

Ирина Бокова засега е най-добре представилият се канидат-жена.

Генералният секретар на ООН се избира по препоръка на Съвета за сигурност и подобни гласувания целят да се представи ясна картина кои номинации получават широка подкрепа и за кои предстои по-трудна битка.

По-рано този месец Ирина Бокова определи като непристойна кампания коментари в британската преса на бившия министър по европейски въпроси Дик Роуч. В публикациите Роуч се изказва негативно за Бокова и препоръчва тя да бъде заместена с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Мандатът на настоящия генерален секретар Бан Ки-мун приключва на 31-ви декември. Преди да бъде утвърден от Общото събрание на ООН, неговият наследник трябва да получи подкрепата на поне 9 от 15-те страни в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Заради К-19: Съдия Марина Михайлова, кандидат член за ВСС, призовава колегите си да й поставят въпроси писмено

  По повод предстоящия избор за нови членове във ВСС въховният съдия Марина Михайлова, номинирана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.