Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Депутатите гласуваха мерки срещу кражбата на фирми

На първо четене: Депутатите гласуваха мерки срещу кражбата на фирми

Defakto.bg

Въвежда се ново производство за „стабилизиране на търговец“

Със 118 гласа „за”, 0 „против” и 2 „въздържали се”, парламентът прие на първо четене промени в Търговския закон, целящи ограничаването на случаите със злоупотреби при вписвания, заличавания и обявявания в Tърговския регистър. Проектът, изготвен в Министерството на правосъдието, бе внесен от МС.

Промените, известни още като мерки срещу кражба на фирми, предвиждат две последователни нотариални удостоверения – на подписа и на съдържанието на документи, отразяващи прехвърлянето на предприятие или дружествени дялове; протоколите от заседанията на общите събрания, решенията за приемане и изключване на съдружници, даване на съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член, както и документи, удостоверяващи разпореждане с недвижими имоти.
С този проект се изменя и законът за нотариусите. Поправките касаят изчисляването на проста такса при заверката на подпис и на съдържание и се вменява задължението на нотариусите да съхраняват оригинали от подадените за заверка документи.
По отношение производството по несъстоятелност, законопроектът въвежда презумпции за неплатежоспособност, чиито цели са да улеснят доказването на състоянието на неплатежоспособност и да ускорят производството.
Проектът на закон включва още уеднаквяване на уредбата на осребряването в производството по несъстоятелност с уредбата на публичните продажби по реда на Гражданския процесуален кодекс, чрез освобождаване на купувача от задължението за внасяне на пълната продажна цена, когато има насрещно вземане, и възможността за участие на самите кредитори при осребряване на имуществото, като се гарантира възможността да възразят и да обжалват сметката за разпределение.

В Търговския закон се записва и нова глава „Производство по стабилизиране на търговец“. Целта е да се предотврати фалит чрез постигане на споразумение между търговеца и неговите кредитори за начина на изплащане на задълженията. Това означава включително до 50 % опрощаване при определени условия.

Тези правила обаче няма да важат за предприятията, упражняващи държавен монопол, за банките и застрахователите.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.