Последни новини
Home / Законът / Патриотите внесоха предложенията на Манолова за защита на длъжника в ГПК

Патриотите внесоха предложенията на Манолова за защита на длъжника в ГПК

Defakto.bg

Депутати от Патриотичния фронт, сред които Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, внесоха в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в защита на длъжника. Голяма част от идеите са на омбудсмана Мая Манолова, анонсирани от нея и в началото на седмицата.

Предложенията са за усъвършенстване на процедурата за призоваване, гарантиране на несеквестируемите доходи, включително и по банкови сметки, съразмерност в таксите на частните съдебни изпълнители, зачертаване на юрисконсултски хонорари и др.

Предлага се занапред невъзможността ответникът да бъде открит за връчване на призовка да се констатира след най-малко три посещения на адрес с интервал от поне една седмица помежду им.

Да се премахне привилигерованият ред за банките да събират вземанията си, представяйки единствено извлечения за непогасени задължения, е друга идея за ГПК.

Длъжникът да може да оспорва оценката на недвижим имот, изнесен на публична продан, както и отказите за приключване, прекратяване и спиране на принудителното изпълнение, настояват патриотите. А сборът от таксите по изпълнението да не надхвърля размера на задължението. Както и да не събират такси върху суми, погасени в срока за доброволно изпълнение.

Дори и в банкови сметки, доходите от трудово възнаграждение, пенсия, помощи и обезщетения до размера на минималната работна заплата, да са несеквестируеми (недосегаеми), е друго важно изменение. Проблемът с банковите сметки и несеквестируемите доходи неведнъж е отбелязван и от частните изпълнители. Предлага се също занапред удръжките от трудови доходи и пенсии над минималната заплата да става на базата на ограничения, определени в акт на Министерския съвет. МС, на свой ред, да гласува правилата до 3 месеца след приемането на поправките.

Патриотите настояват също да не се допуска изпълнение срещу имоти, вещи и вземания – публична държавна и общинска собственост, обяснявайки, че защитават общините от фалит.

Да отпадне възможността за присъждане на юрисконсултски хонорари в полза ва монополни дружества, юридически лица и еднолични търговци, предвиждат промените. Мотивът е, че за тази си дейност юрисконсултите получават заплата.

Пълния текст на проекта можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.