Последни новини
Home / Законът / Патриотите внесоха предложенията на Манолова за защита на длъжника в ГПК

Патриотите внесоха предложенията на Манолова за защита на длъжника в ГПК

Defakto.bg

Депутати от Патриотичния фронт, сред които Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, внесоха в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в защита на длъжника. Голяма част от идеите са на омбудсмана Мая Манолова, анонсирани от нея и в началото на седмицата.

Предложенията са за усъвършенстване на процедурата за призоваване, гарантиране на несеквестируемите доходи, включително и по банкови сметки, съразмерност в таксите на частните съдебни изпълнители, зачертаване на юрисконсултски хонорари и др.

Предлага се занапред невъзможността ответникът да бъде открит за връчване на призовка да се констатира след най-малко три посещения на адрес с интервал от поне една седмица помежду им.

Да се премахне привилигерованият ред за банките да събират вземанията си, представяйки единствено извлечения за непогасени задължения, е друга идея за ГПК.

Длъжникът да може да оспорва оценката на недвижим имот, изнесен на публична продан, както и отказите за приключване, прекратяване и спиране на принудителното изпълнение, настояват патриотите. А сборът от таксите по изпълнението да не надхвърля размера на задължението. Както и да не събират такси върху суми, погасени в срока за доброволно изпълнение.

Дори и в банкови сметки, доходите от трудово възнаграждение, пенсия, помощи и обезщетения до размера на минималната работна заплата, да са несеквестируеми (недосегаеми), е друго важно изменение. Проблемът с банковите сметки и несеквестируемите доходи неведнъж е отбелязван и от частните изпълнители. Предлага се също занапред удръжките от трудови доходи и пенсии над минималната заплата да става на базата на ограничения, определени в акт на Министерския съвет. МС, на свой ред, да гласува правилата до 3 месеца след приемането на поправките.

Патриотите настояват също да не се допуска изпълнение срещу имоти, вещи и вземания – публична държавна и общинска собственост, обяснявайки, че защитават общините от фалит.

Да отпадне възможността за присъждане на юрисконсултски хонорари в полза ва монополни дружества, юридически лица и еднолични търговци, предвиждат промените. Мотивът е, че за тази си дейност юрисконсултите получават заплата.

Пълния текст на проекта можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.