Последни новини
Home / Законът / Предупреждение: Новите правила за съдебни заседатели ще взривят системата

Предупреждение: Новите правила за съдебни заседатели ще взривят системата

Defakto.bg

Новите правила за съдебните заседатели, в сила от 9 август т.г., могат да взривят системата. Предупреждението отправя председателят на най-големия съд в страната – Софийския районен съд Методи Лалов, цитиран от „Медиапул”.

Става дума за последните промени в Закона за съдебната власт, гласувани от парламента в края на юли. В тях изрично е предвидено, че за всички дела основните и резервни съдебни заседатели се избират на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение (чл. 72, ал.2 от ЗСВ). Промяната мина без коментар и дебати както в правната комисия, така и в пленарна зала. Никой не сигнализира за проблем. Тя влезе в сила в деня на обнародването на промените в „Държавен вестник”, което стана на 9 август. В същото време отново в закона бе предвидено пленумът на ВСС да приеме наредба, с която да доуреди правилата за съдебните заседатели. Но тя още не е факт – съдебният съвет на практика е във ваканция, по предварителни данни първото заседание на пленума трябва да е на 15 септември.

Залагането на случайния подбор на заседатели за всяко конкретно дело води до сериозен риск от отлагане на дела и формиране на незаконни съдебни състави, бие тревога сега Методи Лалов. И прогнозира масово напускане на съдебни заседатели, които вече няма как да разчетат и прогнозират времето, в което ще са заети в съда, а това директно ще се отрази на пряката им работа.

Защо? Защото и досега в Софийския районен съд заседателите са били избирани на задължителния за системата случаен принцип, но не по всяко конкретно дело, а по съдебни състави. Т.е. жребият е посочвал кои съдебни заседатели с кои съдии ще работят. И, съответно, гражданите, ангажирани в правосъдието, са се движели по графика на конкретните магистрати.

Сега правилото се обръща. И на един съдия в рамките на един ден може да му се наложи няколко пъти да смени заседателите (според броя на насрочените за деня дела). А при заседателите да се окажат ангажирани с дела всеки ден от седмицата по различно време.

Нещо повече – няма и специален софтуер, който да обхване случайния подбор и на заседатели по всяко дело (той е за съдиите) и те ще могат да се сменят без следа, което не е редно, обяснява Лалов.

При това положение само на Софийския районен съд ще му трябват около 600 съдебни заседатели при регламентирани 250. В момента броят им няма как да се увеличи – няма пари за това в съдебния бюджет. Още повече, че промените предвидиха и по-високи възнаграждения за заседателите.

„Вчера (понеделник) свиках среща със съдебните заседатели. От 228, които положиха клетва в края на миналата година, дойдоха 104. От тях 22-ма обявиха, че напускат. От напусналите петима са педагози, които са много ценни за съда, защото те участват по дела срещу непълнолетни. Със сигурност очаквам още напускащи“, заявява Методи Лалов пред „Медиапул”.

Засега няма коментар от Министерството на правосъдието, вносител на промяната, както и от ВСС.

Изменениятга в съдебния закон предвидиха също ценз за съдебните заседатели – те трябва да са завършили поне средно образование, както и да са на възраст от 21 до 68 г. Първоначално се предвиждаше горна граница от 65 г., но тя бе коригирана заради риска от недостиг на кандидати.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Един коментар

  1. Г-н Лалов, ако останат сегашните съдебни заседатели,пак ще си „циклите“ – вкл. СРС,по същия начин, по който и досега – дейност,която не се съобразява със законите,ако противоречат на конюнктурата в момента. А и ,ако се касае за правосъдие разбира се, и съдебните заседатели,и съдебните състави са длъжни да се нагодят към закона,а не да го пригаждат или пренебрегват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.